Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Ноември 2020
Управлявам оранжерията през телефона Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта
Радослав Лазов, земеделски производител, гр. Благоевград

Управлявам оранжерията през телефона Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта

print

e-mail facebook

 

Г-н Лазов, от колко време се занимавате със земеделие?

Земеделец съм от 2016 г., преди това правех разсад за зеленчуци и цветя. После един приятел ме запали по зеленчукопроизводството и в момента това е моето занимание. Изцяло съм отдаден в отглеждането на домати и краставици.

Как се зароди интересът Ви към земеделието?

Дълго време със семейството ми живеехме в София. Имахме собствен бизнес. Децата пораснаха, кой студент, кой при мама и при тате и решихме да се върнем на село, както се казва. Доста мислихме какво да правим и стигнахме до извода, че човек трябва да се храни с нещо. Така решихме да си направим оранжерия.

Имате ли семейна традиция, свързана със земеделието?

Е, от едно време, но тогава всички са били земеделци, иначе друга традиция няма. Сега се гордея с това, което съм направил, това си е мое лично постижение. Изградих една оранжерия, втора, сега предстои да направя трета. А съм тръгнал от нищото. Купих си земя и започнах. Както е тръгнало, ще направя влакче от оранжерии. Аз имам дъщери и се съмнявам да тръгнат по моя път, защото земеделието е трудна работа, но ще го развивам така, че ако решат да останат в него, да им е лесно. За тези 5 години натрупах много опит. Нямам специално образование, но по неволя станах агроном. Вече знам растенията от какво се нуждаят, само като ги погледна вече знам за поливане ли са, за пръскане ли. И се научих, че ако искам да имам здрави растения, трябва да знам всичко за тях.

Как е организирана работата Ви в оранжерията?

Първо започваме с обработка на земята, че да е готова за разсаждане на разсада. Изораваме, фрезоваме, оформяме лехички, слагаме мулч, пускаме капковото напояване, след което садим. И търкаме ръцете /смее се/.

Имате ли помощници в тази работа?

Имам две работнички и отскоро - ОНДО, той е основният. От доста години лутане попаднах на професионалисти, които си разбират от работата и съм много доволен, понеже цялото управление в оранжерията минава през телефона. Времето, през което преди тичах по кранчета, за да поливам, да отварям проветрители, да следя дали е време за торене, по термоекрани за температура и влажност, сега мога да го отделям например да си сортирам доматите, да си нахраня кокошките или да си почивам. ОНДО ми направи живота по-лек. През телефона следя влагата на почвата, температурата и всичко останало. Тук става въпрос за изкуствен интелект - аз само задавам параметрите, той изпълнява, което е супер.

Може ли една бизнес ориентирана оранжерия да съществува без иновации?

Може, но доста от времето ще бъде загубено, което ще усложни работата. Масово хората го нямат това. И аз съм минал през този период, докато не ги открих тях – ОНДО. Млади момчета. Българска фирма. Създават нещо добро за земеделския пазар. Аз съм много доволен.

Какви проблеми решихте с ОНДО?

Реших си проблема с недостига на време. Процесите в оранжерията управлявам от вкъщи, през телефона. Виждам си жената, децата по-дълго време.

Какви са очакванията Ви от ОНДО?

И занапред да работим заедно. Да внедряваме иновации, нови технологии, които да помагат на земеделската ми работа. Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта. За много кратко време си възвърнах парите. Много съм доволен.

Склонни ли са съвременните земеделци в България да използват дигиталните технологии?

Аз в началото бях скептичен, докато срещнах ОНДО и вече всичко е перфектно. Обслужването е отлично. Ако има някаква грешка в системата, коригирането й става онлайн. Няма да викаш майстори, да отстраняваш жички, да чакаш. Всичко става чрез интернет. Сега искаме да се развиваме заедно с ОНДО.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg