Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Септември 2020
Формулата на успеха с растителна защита от Синджента при отглеждане на рапица - есен 2020
Всяка изминала година българските фермери заедно с експертите от екипа на Синджента разгръщат максимално добивния потенциал на избраните от тях хибриди

Формулата на успеха с растителна защита от Синджента при отглеждане на рапица - есен 2020

print

e-mail facebook

 

Като утвърден пазарен лидер в България и Европа, Синджента има грижата към производителите на рапица да предостави и този сезон цялостен подход при отглеждането на тази деликатна култура, базиран на богата гама от продукти. Всяка изминала година българските фермери заедно с експертите от екипа на Синджента разгръщат максимално добивния потенциал на избраните от тях хибриди и постигат отлични резултати благодарение на модерните решения, предлагани от Синджента.

Формулата на успеха за постигане на максимални добиви и оптимизиране на разходите е в правилния избор на хибрид и правилното прилагане на растителнозащитните решения в точните фази и дози.

Синджента е компания, която подкрепя устойчивото развитие и добрите земеделски практики. В Югоизточна Европа, включително и в България, проблемът с възникването на устойчиви видове плевели се задълбочава с всяка изминала година. Това се дължи на факта, че най-често употребяваните хербициди при царевица, слънчоглед, житни култури и рапица са продукти със сходен механизъм на действие, а именно ALS инхибитори (сулфонилуреи, имидазолинони).

С грижа за бъдещето и устойчивото земеделие, Синджента има решение за прекратяване на цикъла от ALS инхибитори в сеитбооборота на културите. Компанията препоръчва почвеното приложение на ТЕРИДОКС – утвърденият и все още модерен хербицид, благодарение на различния си механизъм на действие. Избирайки ТЕРИДОКС, производителите на рапица намаляват риска от възникване на устойчивост на плевелите и впоследствие не компрометират борбата с тях при останалите култури в стопанството си.

За постигане на максимални добивни резултати екипът на Синджента препоръчва елиминирането на ранната конкуренция от житни и широколистни плевели в рапичния посев. ТЕРИДОКС е изгодният почвен хербицид за хибриди от всяка технология. От дълги години ТЕРИДОКС е категоричният избор на българските рапичари. Той осигурява чист старт на културата и запазва добивния й потенциал благодарение на добре гарнираните рапични полета. Хербицидът има безкомпромисно действие върху основните житни и широколистни плевели, а също така контролира отлично икономически важните плевели див мак, див синап и дива ряпа.

В случай, че не е прилаган почвен хербицид или се появи вторично заплевеляване с житни плевели, професионалистите от екипа на Синджента имат в арсенала си ЗЕТРОЛА. ЗЕТРОЛА е балурицид със светкавично действие и оптимална цена. Оптималното съчетание цена – ефективност повишава рентабилността при производството на рапица. Светкавичният ефект на ЗЕТРОЛА се проявява в рамките на 1 до 2 дни, когато растежът на плевелите спира благодарение на бързата абсорбция в листата и транслокацията до всички растежни точки и подземните коренища. ЗЕТРОЛА е надеждно решение за контрол на едногодишни и многогодишни житни плевели, както и на вторичната вълна от изникващи житни самосевки в рапица.

Доброто вкореняване на младите рапични растения и запазването на идеално фитосанитарно състояние на посева са ключови фактори за успешното презимуване и разгръщането на добивния потенциал на рапицата в най-висока степен. С ТОПРЕКС българският производител държи ключа към постигане на върхови добиви. Благодарение на растежно-регулаторното действие на ТОПРЕКС, рапицата развива по-мощна коренова система, а кореновата шийка е скъсена и удебелена. Това гарантира успешното презимуване, дори в условия на много ниски температури и липса на снежна покривка. Този продукт осигурява и категоричен контрол на фома. След използването на ТОПРЕКС през есента рапицата е по-добре подготвена за зимните месеци и ще стартира вегетацията напролет чиста от фома. ТОПРЕКС е единственият растителнозащитен продукт, който има 100% усвояване на растежния регулатор. Продуктът има едновременно листно и почвено действие, без загуба на активно вещество на растежния регулатор.

Критичен период от развитието на рапица са началните етапи след поникване. В този момент, при поява на неприятели, КАРАТЕ ЗЕОН е логичният избор за борба с тях. Благодарение на формулацията си, КАРАТЕ ЗЕОН е предпочитаният инсектицид сред производителите на рапица. Професионалистите залагат на този продукт, защото микрокапсулираната суспензия с УВ стабилизатор на КАРАТЕ ЗЕОН осигуряват по-дълго последействие в сравнение с другите пиретроиди. КАРАТЕ ЗЕОН е категорично и безкомпромисно решение за извеждане на борбата с рапичната листна оса наесен.

За тези професионалисти, които искат да надскочат себе си в постигнатите резултати при отглеждане на рапица, екипът на Синджента е подготвил КУАНТИС – биостимулатор за по-високо представяне, качество и добив. КУАНТИС е биостимулант с органичен въглерод, хранителни вещества и аминокиселини, който чрез своята уникална формулация ще допринесе за преодоляване на стреса, в случай че възникне такъв при суша. КУАНТИС стимулира естествените процеси, свързани с храненето и формирането на продукцията. През последните години сушата през есенния период е сериозен лимитиращ фактор при производството на рапица. С внасянето на КУАНТИС във фаза 4-8-и лист на рапицата, добивът нараства с над 5% в условия на стрес от засушаване.

Много компании предлагат на българския пазар хибриди рапица или продукти за растителна защита в тази култура, но Синджента има дългогодишен опит в консултирането на земеделските производители за цялостен подход в отглеждането на рапица. Екипът на Синджента е подготвен да реши всяка възникнала ситуация и всеки конкретен случай. Земеделците, които търсят категоричен и професионален контрол в борбата с плевели, болести и неприятели в рапица и си поставят като водещи цели високите добиви и рентабилност, си партнират със Синджента. Нашите професионалисти са заедно с тях по пътя към върха.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg