Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Юни 2016
Уникална за Европа ферма
Сребърна сьомга плува край Самоков

Уникална за Европа ферма

print

e-mail facebook

По пътя от Самоков за София може да ви изненада табела с надпис Жива сьомга. Тя ви указва да завиете наляво по път, който ще ви отведе на няколко километра навътре в планинското селце Горни Окол. И ако предварително сте се настроили, че ще попаднете на дежурните рибарници - гьолове, изненадата ви ще бъде още по-голяма, когато видите табелите с надпис: Обект, построен с помощта на Европейския съюз.

Ако имате късмет да срещнете хора в почти безлюдното селце, те ще ви отговорят с енергично кимане, че - да, в постройките зад последната къща, наистина ще видите истинска сьомга, а не някакви си пъстърва.

Тихият океан

В България човек наистина може да се натъкне на необичайни места, хора и дейности. Точно такъв е случаят с фермата за отглеждане на тихоокеанска сьомга в рециркулационна система.

Два уникални за Европа факта. Защо? Защото за света, най-вече европейския, сьомгата трябва да е розовооранжева. Свързва се предимно със Скандинавския свят, най-вече Норвегия, където се произвежда в садки. Към всички останали видове риба се гледа като на заместител.

В самоковското село обаче се оказва, че във водите на фермата плува една от най-вкусните и ценни сьомги - сребърна, която по своите качества и съдържание на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини се нарежда след Кралската. Това ни разказва Валери Милованов, управител и собственик на Coho Farms. Кохо, защото това е името, под което този вид сьомга е позната в Канада и Америка.

Искрящ живот

Той и съпругата му могат да кажат най-добрите рецепти за приготвяне на рибата, която освен сурова, от там може да се купи и вече приготвена.

Обикновено, когато някой се опитва да продаде стоката си, естествено е, че само ще я хвали. Но, ако сте се решили да си купите сьомга от там, ще отнесете у дома си риба около един килограм, която струва между 18-20 лв. Когато разпорите корема й, в сърцевината й ще попаднете на благородно сияещ къс. Той меко искри като прозрачно сребро. Именно това са скъпоценните Омега мастни киселини. Които са носители на здраве и живот. Рибата, която сте си купили, е с нежен, но засищащ вкус. Не мирише на тиня. Има собствен вкус и аромат. Далеч от еднаквия, характерен за фермерските риби, които се отглеждат с фуражи. И много често вонят на антибиотик и Бог знае още какво.

Синът и Канада

Когато се виждаме за втори път с Валери Милованов, научаваме за това как той и съдружниците му са осъществили една гениална идея. Която обаче съвсем скоро може да завърши наистина тъжно. Въпреки че всеки един детайл е изпипан до съвършенство и осъществен по възможно най-легалния начин за правенето на бизнес.

Как му хрумва на Валери Милованов, който е инженер, да се захване с аквакултура. Всъщност, идеята е на сина му, който пък си имал приятели от Канада. От него научават за сребърната сьомга и решават да направят съоръжения и в България. Избират мястото заради наличието на води, които отговарят точно на изискванията за отглеждането на риба.

В крайна сметка с помощта на американска и канадска компании, Coho Farm разработва първото съоръжение за кохо сьомга в Европа. Като това е и първата инсталация в Европа, която използва системата за рециркулационни аквакултури (RAS). RAS - това е самостоятелен, наземен метод за отглеждане на риба, който не изисква пряк достъп на вода. С този метод се осигуряват достатъчно източници на протеини, независимо от географското месторазположение, на места, където традиционната аквакултура не би могла да се отглежда. Бизнесът и политиците определят системата RAS като начин за изграждане на устойчиво снабдяване с морски продукти, като в същото време се опазва околната среда.

Бизнес и дипломати

В крайна сметка през октомври 2016 г. фермата е завършена, а откриването събира бизнес и дипломатически елит, който да отбележи уникалното за Европа събитие. Посолството на САЩ в България публикува на сайта си материал, с който отбелязва успеха на съвместния труд. Общата инвестицията от 4 млн. щатски долара включва 1,42 млн. щатски долара финансовата подкрепа от ЕС и 1,05 милиона щатски долара под формата на оборудване, внесено директно от Съединените щати. Три години по-късно, въпреки съвършено екологичния и вкусен продукт, който произвеждат. Въпреки многобройните запитвания на чужди доставчици за закупуване на тонове риба за чужбина. Въпреки желанието на всички около предприемачите, като се започне от банки, та се стигне дори до ЧЕЗ, да им помогнат да оцелеят, те са изправени пред драматично решение - да затворят фермата и да обявят фалит.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Юни 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg