Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Юли 2021
Успешно съчетание на млечните породи Джерсей и Лакон
Стефан Йосифов, собственик на ферма: В животновъдството могат да оцелеят хора, които предварително са достатъчно богати

Успешно съчетание на млечните породи Джерсей и Лакон

print

e-mail facebook

 

Стефан Йосифов е собственик на ферма край пловдивското село Марково. Отглежда крави порода Джерсей и овце Лакон. И двете породи са за производство на мляко.

В животновъдния обект отглеждат 139 крави от дребната по телосложение порода Джерсей. 80 заплодени юници са внос от Дания, след което развиват стадото и увеличават бройката. Целта на фермата е да развъжда породата, като увеличи популацията до около 200 животни. Оставят женските животни за ремонт на стадото, мъжки почти не се раждат, тъй като практикуват изкуствено осеменяване. В малкото случаи, когато се роди мъжко животно, то се продава, продават се и част от женските телета. През миналата година от 100 крави имат 98 раждания. Характерно за породата е, че ражданията са много лесни. Кравите се отелват самостоятелно. Телетата са малки. Друга характерност за породата е, че животните могат да бъдат заплодени на 12-тия месец, а не както при другите породи по-късно, казва ветеринарят. След раждането телето се взима от майката и се настанява в родилен бокс. През първите от седем до десет дни телето се храни изключително от майката.

Доилната зала функционира с пълния софтуер на програмата. Това помага на мениджърите на фермата да знаят винаги всяко животно на какъв стадий от репродуктивните си възможности е.

Г-н Йосифов, Разкажете за Вашия съпътстващ бизнес.

Аз се занимавам с хотелиерство. Имах четири хотела, сега са три. Единият беше в Марково и го продадох миналата година. Другите са в Слънчев бряг, Банско и Сливен. В Сливен е бутиков хотел за ловци. Има винпром към него и лозя 500 дка френски сортове и в действителност успяхме там да работим с туристи и да произвеждаме добро вино.

Имате и интересно хоби…

Имам пауни, антилопи, кенгуру, специални кончета високи 50 см от Аржентина. Аз съм един постоянен клиент на зоопродажбите в Амстердам.

Но отглеждате и крави. Как се насочихте към породата?

 Моите крави са Джерсей. Избрах ги най-вече заради хубавата масленост. Сиренето и кашкавалът стават много добри.

Икономическата цел каква е. Затваряне на цикъла с млечни продукти ли?

В животновъдството могат да оцелеят хора, които предварително са достатъчно богати, за да си имат ферма. Разходите са огромни. Идва един момент, когато дори и да си заделил някакви средства, те за една година изгарят. Кравите ми нямат и 150 броя, но на ден изяждат 10 тона храна, от която единият тон е зърно. Скъпа работа. Другият вариант е да си добър земеделец и да имаш земя.

Какви субсидии вземате? Предполагам, че по обвързаната подкрепа.

По обвързаната подкрепа искат примерно за тази крава да имаш фактура, че е произвела 4000 литра мляко и ги е купил някой. Аз тези крави съм ги купил, за да имам теленца от тях. За една крава съм платил 4300 лв. Задавам въпроса – как да продавам мляко, когато тя храни телето.

Като се тегли чертата, каква е стойността за един храноден на едно животно?

Не съм правил такава сметка, защото това зависи какво произвеждаш ти. Ако аз произведа половината храна, а половината я купя, храноденът ще е приятен, но това производство на фураж изисква да създадеш един цял отдел земеделие.

В момента съм засял 100 дка ечемик на три места. Каквато земя купя, веднага я сея с люцерна. Мъча се да поддържам добри ливади, за да могат животните да пасат и да се разходят. Ние сме подписали документи за хуманно отношение.

 

Автор: Мирела Спасова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg