Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Август 2021
Българският шафран се нарежда в топ 3 на световно ниво
Павел Велев, председател на Сдружението на шафранопроизводителите в България

Българският шафран се нарежда в топ 3 на световно ниво

print

e-mail facebook

 

Г-н Велев, Вашето сдружение има искания към МЗХГ. Какви са те?

Внесохме писмо в МЗХГ, за да се легитимираме пред държавата и за да можем да постигнем успехи в целите си, които преследваме, а именно реализацията на пазара. Какво точно искаме в това писмо. Шафранът в момента е класифициран по СПО таблицата при етеричномаслените култури, където попадат и маслодайната роза и лавандулата. Погледнато реалистично, единственото общо нещо между тези три култури е прекрасният им аромат, но чисто технически при процесите на отглеждането и инвестициите, които са нужни, има огромни разлики.

Ние, от сдружението, не сме запознати с това шафранът да е етерична култура и извличането на етерични масла от шафрана да е процес, който да е рентабилен за нашите производители.

Нашият приоритет е да отглеждаме и продаваме суровината и луковиците, както и вторични продукти, които биха представлявали интерес за пазара. Това, разбира се, без помощ от държавата би било много трудно да се случи поради факта, че повечето от нашите производители вече са вложили първоначална инвестиция, която до известна степен не се изплащат. Причината е, че сме в невъзможност да кандидатстваме за каквито и да е европейски средства или национално финансиране.

Защо не е възможно?

Защото нашият производствен обем е доста ограничен. Повече говорим за семеен бизнес. Над 50% от хората, които отглеждат шафран в България, го правят в личните си дворове и това пречи да се кандидатства по каквито и да е програми, защото тези земи в повечето случаи не са земеделски площи.

Критериите, които са нужни, за да се кандидатства за каквито и да е субсидии, по никакъв начин не съответстват на нашата дейност.

В това писмо Вие искате шафранът да бъде в отделна група, а не към етеричномаслените култури. Той е вид подправка.

Освен подправка, шафранът е и билка, която има много полезни свойства.

Към коя група култури точно искате да се класифицира шафрана?

Според мен, при категориите с рязан цвят. Там, където са и цветята. При луковичното земеделие.

Г-н Велев, Вие лично откога се занимавате с отглеждането на шафран?

От есента на 2018 година.

Колко е голяма Вашата организация. Колко членове представлявате?

В Сдружението членуват около 70-75 производители с над 100-115 дка общи площи с шафран, като годишният ни добив е около 25-30 кг чист шафран, а луковиците - с тонове.

В момента има две организации на производителите на шафран. Вашата и на г-н Тахиров. Мислите ли по някакъв начин да се обедините, за да станете по-силни?

Със сигурност „Обединението и съединението прави силата”. Аз лично не бих имал никакъв проблем, ако можем да си помагаме. Но на този етап не смятам, че това ни е приоритет. За обединение с г-н Тахиров не е ставало дума. Не сме го мислили. В едно интервю той споделя, че липсва сдружаване на българските шафранопроизводители, но пък за сметка на това не мога да подкрепя неговото твърдение, че в България се отглеждат около 15 000 дка с шафран и при запитване от търговци не може да се осигури нужното количество. Не съм съгласен с това. При евентуално запитване бихме могли много бързо да организираме едно количество – 10-15-20 кг, стига цената да ни устройва.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg