Рапицата има три периода на хранене и от правилното протичане на включените в тях фази на развитие зависи формирането на добива. Първият етап започва с поникването и завършва с формирането на добре развит корен и листна розетка, представляваща стъбло със силно скъсени междувъзлия и 8–10 броя плътни, с нормална петура, тъмнозелени листа. Правилното развитие през есента е условие за успешното презимуване. Необходимо е да се осигури балансирано хранене. От една страна, азотът е необходим за развитието на рапицата, а от друга – прекомерното азотно торене през есента води до прорастване и подлага растенията на риск от измръзване. Необходими са различни хранителни елементи, които спомагат за оптималното развитие, за акумулирането на повече пластични вещества и въглехидрати и оттам – за повишаване на студоустойчивостта на културата. Казусът е сложен!
|