Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Юли 2021
Трихограма ще пази царевицата на Павел Стоименов
Третирането с биоагенти излиза от 3 до 4 пъти по-евтино, отколкото с инсектицид

Трихограма ще пази царевицата на Павел Стоименов

print

e-mail facebook

Амбициозните зелени цели на ЕС са акцент в новата ОСП. Намаляването на употребата на пестициди е едно от големите предизвикателства за българските земеделци, тъй като се знае, че растителната защита гарантира добри добиви. От друга страна пък – ако препаратите бъдат намалени, ще се спестят средства и най-важното – няма да се замърсява околната среда. Всички тези цели мотивират фермерите и компаниите да търсят гъвкави подходи как екологично могат да бъдат опазени културите.

Един от известните зърно- и зеленчукопроизводители Павел Стоименов вече е намерил подход, с който решава редица проблеми. Той е един от първите в страната, който ще опазва царевицата си от царевичния стъблен пробивач чрез биоагенти. Над обработваемите му площи в края на месец юни те бяха апликирани с помощта на дронове от фирма Органик Инвест Био Защита.

„Подкрепям изцяло Зелената сделка и стратегията от „Фермата до трапезата“. По-малко пестициди, по-чиста околна среда и храна. Трихограма се е използвала в миналото, опитът го има, знанието го има, ние просто трябва да преоткрием доброто старо и в този смисъл Органик Инвест Био Защита е пионер в това отношение“, коментира производителят, чиито площи с царевица заемат най-сериозен дял в стопанството му.

Органик Инвест Био Защита е млада за страната ни компания, която преди това успешно развива дейност на пазара в Украйна. Основната й цел е производство и размножаване на биоагенти за селското стопанство. „Резултатите от биологичното земеделие са много по-добри, отколкото с използването на пестициди. Такава е и тенденцията на ЕС за органично земеделие и решихме да прехвърлим 25-годишния си опит и в България. Това е напълно естествен процес, след като се знае, че до 90-те години на миналия век страната ни е била в челната десетка по производство и приложение на трихограми“, коментира Борислав Бойчинов, управител на Органик Инвест Био Защита.

„Атакуваме пазара в точния момент, когато Европа иска по-малко пестициди в земеделското производство. Поставили сме си амбициозната задача да бъдем на първо място в Европа и Балканския полуостров с алтернативните си методи за растителна защита“, обясни търговският директор на Органик Инвест Био Защита Людмил Стоянов.

Миналата година компанията прави първата си специализирана лаборатория в ловешкото село Дойренци, предназначена за производство и размножаване на биогенти от сем. Трихограма за борба с царевичния стъблопробивач и златоочицата. Инвестиционните намерения на компанията включват още две лаборатории, в които ще бъдат отглеждани други биоагенти, най-вече за борба с листните въшки и колорадския бръмбар.

„В природата има полезни и вредни насекоми и на тази база се води борбата. По този начин се е запазва балансът в природата. Защо ние да не обърнем нещата в наша полза“, риторично пита Стоянов.

И неслучайно Европа си е поставя амбициозната, но напълно изпълнима цел до 2030 г. за драстично намаляване на пестицидите. „Ние, като отговорна организация, работим в тази посока. Смятам, че няма земеделец, който да не повярва в интегрираната растителна защита“, допълни още Стоянов.

Той потвърди, че продуктите им се радват на огромен интерес. Третирането с трихограми излиза от 3 до 4 пъти по-евтино, отколкото с инсектицид. В цената е включено и обслужването – разпръскване на яйцата от насекомите със специализирани дронове. От земеделците се изисква единствено да предоставят съответната дигитална карта на парцелите.

При прилагането на трихограми Органик Инвест Био Защита се опира изключително на научния подход. Работи съвместно с проф. Вили Харизанова, декан на Факултета по РЗ и Агроекология на Аграрния университет в Пловдив.

Всички видове от род Trichogramma са паразитоиди по яйцата на пеперуди – нощенки, листозавивачки, педомерки, бели пеперуди, огневки, в т.ч. царевичен стъблен пробивач и ливадна пеперуда. Паразитираните яйца почерняват. Една женска снася средно по 50 яйца. Развиват 10-12 поколения годишно и зимуват като предкакавиди в гостоприемника. Трихограмите, въпреки изключително малките си размери, по-малко от 1 мм, играят съществена роля в природното регулиране плътността на икономически важни неприятели.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Юли 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg