Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Март 2018
Яра България показа на АГРА 2018 най-новия си продукт – N-Sensor за променливо азотно торене
Компанията е лидер в областта на хранене на растенията, продукти и услуги в сферата на прецизното земеделие

Яра България показа на АГРА 2018 най-новия си продукт – N-Sensor за променливо азотно торене

print

e-mail facebook

 

N-Sensor е поредната иновация в направление прецизно земеделие, която беше презентирана на щанда на Яра България по време на Международното селскостопанско изложение Агра 2018 в Пловдив. Внушителната площ, която беше заела компанията в центъра на палата номер 13 на панаирното градче, подсилваше интереса на посетителите. Много приятели, настоящи и бъдещи клиенти на компанията са привлечени от иновативния и комплексен подход, който Яра налага на българския пазар - от продукти за хранене на растенията, до технологии и услуги, свързани с управлението на стопанствата.

На щанда на компанията се срещаме със земеделския производител Емил Пелтеков, който обработва около 6 000 декара край пловдивското село Правище.

Заедно с Яра той изпитва нови технологии за хранене на растенията. Фирмата му е първата в България, която купува N-Sensor и успешно го прилага в производството. „Запознах се с устройството от интернет, преди около 10 години, когато бяха направени първите опити в Западна Европа, тогава още пожелах да го имам. Днес благодарение на Яра България правя едно по-успешно земеделие, признава Пелтеков и допълва: Хареса ми идеята, защото имаме силни, но и слаби места, като почвено плодородие, имаме неравномерност и в системата за торене. Устройството се монтира било то отгоре на трактора, или пръскачката, в моя случай торачка с азот. При преминаването по полето два сензора автоматично сканират блока. Има прожектор, който излъчва определен спектър светлина, друг измерва няколко различни дължини на вълната – инфрачервена, зелена светлина и вече софтуерът на тази база калкулира какво трябва да се приложи като продукт и в какви дози. Не се задава опция в килограми на декар, а като активно вещество на азота. Информацията се препредава на компютъра, който управлява торачката и в реално време се прилага на полето точната доза, според нуждата на конкретния полеви участък и растение. Тази машина работи, като измерва съотношението между видимата светлина – червения, синия и близкия инфрачервен спектър, който се отразява от растението, когато е по-здраво и това показва колко добре протича фотосинтезата. На тази база в реално време се изчислява какво трябва да приложим. Това, което тази година ще пробваме пилотно в България, е да прилагаме растежни регулатори. Там, където има заплаха в посева от полягане, в нашия случай – ечемик, може да третираме с по-голяма доза, а там, където посевът е по-рядък, се прилага по-ниско количество.“

Новите алгоритми са направени освен за торене и внасяне на растежни регулатори, още за изравняване на посева и за третирания с пестициди. Така например, при наличие на заболяване, фотосинтезата намалява, следователно трябва да се повиши дозата на фунгицида, а където няма заболяване пръскачката пръска с по-ниска доза.

 

N-Sensor е универсален и работи в реално време

До момента в стопанството на Емил Пелтеков са използвали различни методи като дрон, сателитно сканиране, но проблемът е, че резолюцията е по-ниска, а информацията се бави няколко дни, докато N-Sensor обработва данните в реално време. Буквално две секунди са необходими след сканирането, за да се извърши третирането на посевите. Всички данни от сканирането N-Sensor ги записва в компютъра и после могат да бъдат приложими в различни софтуерни продукти, предназначени за прецизно земеделие. Машините за пръскане и торене са най-често използваните. И ако се направи разбор на себестойността на единица продукция, то тези две операции имат най-голяма финансова тежест. Именно този уред дава не просто възможност за икономисаме най-скъпата суровина, но и да го приложим много по-точно, да максимизираме печалбата, уточни Емил Пелтеков. „Ние стандартно имаме около 300 кг разлика в блока. Нашата идея беше да изравним добива. Не в едната част да жънем 900 кг/дка пшеница, а в другата 150 кг/дка. Именно N-Sensor помогна да преодолеем тези различия.“

Променливото азотно торене вече е реалност в България от 2018 г. и е достъпно за всички български земеделци. N-Sensor официално излиза на пазара, след година тестване на полетата у нас и след като фермерите се убедиха в коректната му работа. Пускаме го като наемен модел на доста добра цена, тоест не обвързваме фермерите да го закупуват и всички те могат да получат подробна информация как могат го използват от нашите специалисти, поясни търговският мениджър на Яра България Владимир Николов.

„Ние дадохме най-доброто от себе си, за да позиционираме, за да предложим N-Sensor по най-добрия бизнес модел за българските земеделци. Ползите от този сензор са много. Определено изпъкват агрономическите - както повишаване на добива, повишаване на качеството и подобряване на ефективността на комбайните, така и спестяването на азота“, заяви Едуард Максимов, управител на Яра България.

Друг акцент на щанда на компанията беше познатият на мнозина производители Агро Офис - софтуерна система за управление на стопанствата. Тази година ще бъдат отбелязани 10 години успешно приложение. „С благодарност и гордост мога да заявя, че голяма част от следните и големи, та дори и малки стопанства в България вече ни се довериха. През изминалата година вложихме изключително много труд в посока подобряване на продукта, стабилизирането му в инфраструктурата, тъй като той нарасна като функционалност, като брой клиенти и потребители, затова решихме да го надградим“, обясни Владимир Николов. Акцент ще е модулът Агро Офис Агроном, пряко свързан с хранене на растенията, с визуализиране на резултати от почвени анализи и препоръки.

Агро Офис тази година ще е на много достъпни цени за ползване. Цената на стартовата такса, която включва внедряване и подобряване на програмата, е доста символична и това, което клиента ще заплати, е единствено абонамента.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg