Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Юни 2018
Байер - номер едно на полето
АГРО АРЕНА 2018: Арена на иновативните продукти за растителна защита

Байер - номер едно на полето

print

e-mail facebook

 

Байер Агро Арена е традиционната иновативна платформа, която събира науката и прогресивните фермери. Тази година мащабното събитие се проведе край селата Бяло поле – Старозагорско, и добруджанското Попгригорово, както и край Кнежа. Събралите се зърнопроизводители от всички краища на страната видяха в реални условия нови и утвърдени продукти на Байер, както и различни схеми за защита на растенията.

Агро Арена е форум за обмяна на опит и идеи – с тези думи мениджърът на Байер за България Габор Равицки посрещна земеделските стопани.

Технология в пшеница

Атлантис Флекс е новият продукт на Байер в житни за смесено заплевеляване и самосевки от технологична рапица. За съвършен завършек на мероприятието, особено в посеви със сериозно заплевеляване, препоръката на агрономите на Байер е комбиниране с противошироколистния хербицид Буктрил Универсал в доза до 30-50 мл/дка. Много земеделци вече са заложили на тази схема и отчитат отлично изчистване на полетата си. Секатор, най-масово използваният през миналата година хербицид, тази пролет завоюва отново лидерски позиции.

За второ фунгицидно третиране на житните култури иновативните зърнопроизводители отново залагат на Сфера Макс. Използва се във фаза изкласяване. Зантара, с SDHI активно вещество от ново поколение, както и наложения през миналата година Авиатор Xpro, също ще влязат в схемата за растителна защита. В година с много валежи след прилагане на Авиатор Xpro предпазва културата от около месец и половина, като осигурява отлично фитосанитарно състояние на посевите. Солигор е другият иновативен продукт на Байер, който сериозно бива използван от производителите. Дозата му на приложение е 70 мл/дка.

Иновативната технология за опазване на пшеница на Байер винаги дава резултат в полетата на Недялко Статев, който беше домакин на Байер Агро Арена за трета поредна година. Хербицидът Секатор е доказан през годините. За опазване от болести фермерът се доверява на фунгицидите на компанията. Залага отново на първо пръскане Солигор и Фалкон, а за второ – на Сфера Макс. Фермерът има готовност за третиране и с Авиатор, ако се наложи. „Аз смея да твърдя, че вече четвърта година опазваме зелената маса до късно и това ни устройва. Така си гарантираме по-високи добиви. Всяка година оставяме контроли и проверяваме действието на препаратите, които винаги работят безотказно”, категоричен е Недялко Статев.

Технология в царевица

Радослав Михалев, регионален представител на Байер за района на Североизточна България, се спря на продуктите в царевица. „Успяхме да покажем почвено приложение с Аденго в доза 40 мл, нашият най-разпространен почвен хербицид, и да акцентираме на неговото реактивиращо действие. На това поле през последните дни са паднали 15 литра дъжд. Продуктът е с две активни вещества, след 10 дни реактивиращото му действие ще бъде видимо в царевичния посев. Плевелите на полето са едногодишни житни, кощрява, просо, бутрак, повитица, татул и най-разпространения плевел лобода. В момента имаме царевица на 5-6-и лист, която предстои да се третира с Капрено. Това е вегетационен продукт, който вече е три години на пазара и все повече набира скорост, особено тук в Североизточна България. В същото време това е технология с ясно изразено последействие, което предпазва културата от вторично заплевеляване. При дъжд се активира и царевицата остава чиста до жътва.

Растителнозащитната технология включва още добре познатия балурицид Екип и утвърдения Лаудис с висока селективност към културата,” поясни Радослав Михалев.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg