Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Май 2021
Сеялките за директна сеитба пестят много разходи, машини, човешки труд
Иновативните земеделци Милена и Борислав Горанови

Сеялките за директна сеитба пестят много разходи, машини, човешки труд

print

e-mail facebook

 

„Ние не сме преставали постоянно да обновяваме машинно-тракторния си парк с най-новите технологии“, коментират земеделските производители Милена и Борислав Горанови. Само преди две години правят цех за семезаготовка, изграждат модерно силозно стопанство и складове. Едни от първите в района са, които въвеждат в производството си полуавтономен трактор. С отваряне на приема по инвестиционните мерки от ПРСР смятат да разширят модерните технологии.

„В района на Кнежа колегите ни познават като едни от най- иновативните фермери. Не сме се поколебавали никога, разбира се, след сериозно проучване, да инвестираме в нови технологии. Смятаме, че това е бъдещето“, признава Милена, чийто житейски и професионален път е свързан с Борислав и земеделието. Съвсем логично дошла идеята за консервационната технология. Въвеждането на модерните технологии промени коренно селското стопанство през последните десетина години, разсъждават двамата партньори. Много преди да се оборудват със специализирана техника започнали плавен преход към технологията Но-Тил, като преустановили дълбоките почвообработки с плуг и дискови брани.

Борислав разпитал в Англия негови познати за сеялките за директна сеитба, но там понеже фермите са по-малки, се оказало, че предпочитат с по-малки размери. Борислав се хвърлил на най-голямата, когато решил да я купи – 8-метрова. И не съжалява. „Искам да споделя, че много колеги си купуват сеялки за пролетници, но ако искат да минат на тази технология, трябва да си купят сеялки задължително с торовнасяне, защото иначе се губи целият смисъл.“

„Това е една голяма инвестиция, която направихме през 2020 г. след обстоен анализ на нивите, предвид целите, които си поставихме и се спряхме на сеялката Weaving. В момента виждаме добрите резултати от работата й. В началото бях резервиран, но като засях есента, минаха 7-8 дни и ми стана интересно как ще поникнат семената. Там, където беше минала сеялката за директна сеитба, посевът беше изключително равномерен. Нещо повече - в момента посевите са зелени, няма изхвърляне на братя, защото възелът на братене е сложен точно на 2 см под почвата. Всичките ни посеви са засети на дълбочина 4-5 см. Междуредовото разстояние е 16,6 см, отделно в реда семената са разпръснати, заради гравитацията падат на 4 см едно от друго и посевът става нещо като шевица. Така растенията много по-добре разпределят хранителната си среда и не си пречат“, коментира Борислав Горанов. И още: „Допадна ми идеята за двата диска с различни размери под наклон, по-опростения начин на сеитба, много по-щадящ е към почвата.

При други сеялки браздата остава отворена и виждаш семената, а тук няма как да стане, защото е под наклон и опорното колело затваря веднага почвата след себе си. Много добро решение. Уникална сеялка, казвам на всички мои колеги. Повече не бих сял с конвенционална. Освен това в случая имаме вкарване на тора при семето. Сеялките за директна сеитба пестят много разходи, машини, човешки труд. Спестяваме 4 операции и икономисвам 50% от тора - 7-8 лв./дка. Всяка една секция е с хидравличен натиск, който може да бъде регулиран от 0 до над 400 кг при различните работни ширини и същевременно максимално, адекватно копиране на терена. Резултатът е: равномерен, изравнен посев.“

Несъмнено инвестицията в такава техника е сериозна, би си казал човек. „Все пак ние заедно обсъждаме такова голямо инвестиционно намерение и Борислав беше достатъчно убедителен да ми докаже, че това ще бъде нашата сеялка. Бизнес планът ни показва, че за около 5-6 години ще я изплатим“, казва Милена.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Май 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg