Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Април 2022
Отличия за Селскостопанска академия в Конкурса за иновации на АГРА 2022
Научните изследвания и иновациите са инвестиция в бъдещето

Отличия за Селскостопанска академия в Конкурса за иновации на АГРА 2022

print

e-mail facebook

В Конкурса за иновации с диплом за иновативен продукт беше отличен Институт по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив. Той спечели с новия сорт салатни краставици „Тереза“, който успешно може да замести стария сорт „Гергана“ в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“. Сортът се характеризира със силно развит хабитус и множество разклонения. Плодовете са с дължина 26-28 см, кората е тъмнозелена, покрита с редки нежни брадавички и бели шипчета. „Тереза“ съчетава изискванията за повишена продуктивност, устойчивост на болести, много добри морфологични и вкусови качества.

Институтът по розата и етеричномаслените култури - Казанлък съвместно с Института по тютюна и тютюневите изделия – с. Марково представи мъжки парфюм "Тютюн и рози" в разфасовки от 50 мл и 100 мл. Парфюмът съдържа българско розово масло и екстракт от тютюн. Парфюмът грабна награда в раздел „Научна дейност и разработки“.

С диплом за иновативен продукт беше отличен и Институтът по царевицата - Кнежа с три нови хибрида царевица: „Кнежа 573“, „Кнежа 575“ и „Кнежа 651“, които са изключително търсени от фермерите.

В раздела „Научна дейност и разработки“ плакет и диплом получи Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ за инсталация за пречистване на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле.

Иновацията е разработена от научния колектив на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”, гр. София, към Селскостопанска академия и Одеската национална академия по хранителни технологии, Украйна, гр. Одеса с ръководител доц. д-р инж. Ю. Енакиев.

Инсталацията служи за пречистване на слънчогледово масло под действие на ултразвуково поле, под налягане и с използване на инерционните сили. Експерименталните изследвания показват, че при използване на ултразвуковите вълни в процеса на филтриране на слънчогледовото масло, количеството на отделените утайки се увеличава, а времето, което е необходимо за протичане на целия технологичен процес, намалява.

След проведените експериментални изследвания са установени оптимални технологични параметри на процеса пречистване на слънчогледово масло чрез ултразвукова обработка: честотата на ултразвука, мощността на излъчване на ултразвука и времето, необходимо за пречистване на слънчогледовото масло. Проведени са изследвания по пречистване на слънчогледовото масло чрез филтрация, с използване на ултразвукови вибрации в динамично състояние.

Създадена е и база от експериментални данни при изследвания на процеса пречистване на слънчогледовото масло и на масло от рапица. Разработена е теоретична обосновка на процеса пречистване на слънчогледово масло чрез ултразвукова обработка. На базата на получените математически модели може да се определи оптималния режим на работа на основните параметри на инсталацията. Получените теоретични данни могат да се използват в практиката при настройка на основните параметри на инсталацията и избор на оптималния режим на работа при пречистване на различни растителни масла.

Пречистеното слънчогледово масло напълно отговаря на изискванията на държавния стандарт за качество на храните. Маслото е получено без да се провежда допълнителен процес на хидратация и обработка с ниски температури, как-то и без използване на химични реагенти. Това води до подобряване на енергетичните показатели на процеса пречистване, при което се използва по-малко количество машини и оборудване.

В сравнение с традиционните технологии за пречистване на слънчогледовото масло, при използване на инсталация за обработка на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле, отстраняването на примесите се увеличава с 12%, а специфичния разход на енергия – намалява с 6%.

В раздела „Сортови семена и посадъчен материал“ плакет и диплом получи Институтът по овощарство - Пловдив в Конкурса за иновации на АГРА 2022 с нов сливов сорт „Пагане“. Това е сорт от групата на ренклодите, официално признат от ИАСАС в края на 2019 г. „Пагане“ е получен от свободно опрашване на сорт „Алтановаренклода“, като събраните костилки са облъчени с 1000Re. Дървото е силнорастящо с разлата, рехава корона. Скелетната дървесина е здрава и добре гарнирана с плодни клонки.

Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево представи най-новите си сортове и хибриди зърнено-житни култури, бобови култури и слънчоглед и спечели с първия български хибрид слънчоглед, устойчив на паразита синя китка, раса Н „Красела“.

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg