Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 17 Август 2022

Юни 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Април 2022
В новата ОСП биоземеделието ще се подпомага по двата стълба
Общият заделен бюджет е близо 450 млн. евро за период от 5 години

В новата ОСП биоземеделието ще се подпомага по двата стълба

print

e-mail facebook

 

Политическото ръководство на МЗм има намерение да развива биоземеделието, да работи за вкарване на български биопродукти в училища, детски градини и болници, да стимулира потреблението в България и износа на български биопродукти. В Стратегически план е посочено, че биоземеделието ще се подпомага и по Първи, и по Втори стълб, като общият заделен бюджет е близо 450 млн. евро за период от 5 години. Това потвърдиха пред участниците в Националната конференция „Биологичното земеделие в България“ двамата заместник-министри на земеделието Момчил Неков и Иван Христанов.

Събитието, което беше организирано от Фондация Биоселена заедно с Българска Асоциация Биопродукти и Министерство на земеделието, започна с представянето на 5 успешни фермери и предприемачи от България.

За съжаление, само за миналата година от биосертификация са изключени повече от 30 000 хектара земеделска земя. Така България вече е последна по биоплощи страна в ЕС с 1,7% вместо досегашните 2,3%.

Проф. Джувинов и проф. Кутинкова от Института по овощарство – Пловдив представиха опита си за нехимичен контрол на болести и вредители и за мулчиране и затревяване на междуредията при овощни култури. Имаше интересна презентация на един продукт за биологичен контрол на ябълков и източен плодов червей и два продукта за контрол на гъбични заболявания по различни култури на фирма UPL.

Беше отправено предложение към администрацията да има една структура в МЗм, която да отговаря за всичко, свързано с биологичното земеделие – и за законодателство, контрол и надзор, мерки за подпомагане и плащане, развитие на производството и търговията.

Конференцията завърши с представяне на новоучредената „Национална Асоциация за Биологична Растителна защита, органични торове и иновативни технологии“.

По традиция участниците в конференцията бяха поканени на коктейл с биологични храни българско производство - месни деликатеси, вкусни изделия от оригинална ивайловградска трахана, вино, хрупкави краставици, натурални моркови и чери домати, чайове и мед, шипков мармалад, оризови чипсове, сирена и кисело мляко и много други.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2022ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Високи очаквания от рапицата на Corteva Agriscience!
PT302, PT303 и PT305CL – новите перспективни предложения

ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК и БУЗ УЛТРА – безупречните фунгициди в житни култури
Белхим запазва цените на продуктите за растителна защита, казва Даниел Божанов, търговски директор на компанията

Карповирусин – приносът на ЮПЛ България за 100% защита от източен и ябълков плодов червей
Моментът за третиране срещу второто поколение е определен благодарение на иновативна технология за прогноза и сигнализация

Сава Савов: Ако искаме наистина да бъдем отговорни към природата, биологичното земеделие е бъдещето
Имам доста приятели, които тръгнаха по моя път, твърди младият земеделец

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg