Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Април 2022
Органичните торове – все по-търсени от земеделците
За чиста продукция и чиста околна среда

Органичните торове – все по-търсени от земеделците

print

e-mail facebook

Има голям интерес към органичните продукти за хранене на растенията – това споделиха от щанда на фирма Агропром, която беше сред участниците на АГРА 2022. Компанията представи универсалния органичен тор ХуматРост за подобряване на почвеното плодородие, опазване на околната среда и производство на чиста и безопасна продукция.

Натуралният продукт представлява органичен листен течен тор -концентрат на база торфена суспензия, която се добива от торфени залежи. Отличава се с наситен тъмнокафяв цвят, богат на органични вещества, хуминови, фулвинови киселини и микроелементи. Органичното вещество в състава на продукта е 48 %.

ХуматРост е произведен чрез иновативна технология, основаваща се на хидродинамична кавитация на торфена суспензия, позволяваща извличането на голямо количество хранителни вещества от торфа в лесноусвоима за растенията форма, каза Христо Гадев, представител на фирмата. Той подчерта, че ХуматРост е напълно безвреден за хора, растения, животни и пчели, няма карантинен период. Съвместим е със средства за растителна защита и други торове.

Оказва благоприятно въздействие върху растенията, като действа като биоимуностимулант - подобрява цъфтежа, растежа, храненето на кореновата система, увеличава добива.

Ползва се за предсеитбено третиране на семена и посадъчен материал, намира листно и почвено приложение, и за производство на компост.

Предсеитбеното третиране на семена, разсади и посадъчен материал в личните стопанства се извършва, като семената се накисват в разтвор на ХуматРост във вода за около 1-2 часа, разсадите за около 2-4 часа, а посадъчният материал – за около 10-12 часа. Могат да се ползват пластмасови, стъклени, емайлирани съдове. В големите земеделски стопанства се ползват професионални съдове и уреди.

При обработка на семенния и посадъчен материал се увеличава енергията на покълване, подобрява се процеса на вкореняване, растенията израстват по-бързо, по-здрави и устойчиви.

ХуматРост влияе много добре на вкореняването при разсадите на зеленчуците. Те израстват без генетични малформации, развиват се добре, дават добър цъфтеж и плод.

При листно приложение се подобрява приемането и транспортирането на хранителни вещества. Стимулира растежа и повишава имунната система на растенията, като увеличава поносимостта им към неблагоприятни условия като засушаване, измръзване, третиране с хербициди, прави ги и по-устойчиви на болести и вредители.

При направени проби при винени сортове лозя освен по-високия добив, ХуматРост подобрява захарното съдържание на гроздето, а ферментацията протича по-качествено.

Течният тор с успех може да се използва и при фуражни култури и декоративни растения.

ХуматРост се използва като стимулатор срещу стрес на растенията, породен от абиотични фактори, оказва положително въздействие и върху изтощени почви. Благодарение на него се активират почвените микроорганизми, подобрява се структурата, аерацията и водопропускливостта на почвата. Ускорява се хумификацията на растителните остатъци. Особено полезен е за слаби и изтощени почви, с наличие на токсини, вследствие използване на химични торове и ПРЗ.

Опити при житни и овощни видове, трайни насаждения, зеленчукови култури дават много добри резултати. Възможно е да се съчетават и редуват коренови и листни подхранвания с ХуматРост. Може да се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с пестициди, фунгициди, с еднокомпонентни и комплексни минерални макро- и микроторове.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg