Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 17 Август 2022

Юни 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Финансиране Брой: Ноември 2012
TBI BANK финансира на 100% закупуването на земеделска земя
До 30 ноември може да се възползвате от преференциални условия по схемата

TBI BANK финансира на 100% закупуването на земеделска земя

print

e-mail facebook

Най-новият продукт на TBI BANK е финансирането на 100% на инвестиции в земеделска земя, като до края на месец ноември т.г. се предоставят преференциални условия за земеделските производители. За тази и за останалите схеми, които банката е разработила за агробизнеса, разговаряме с Петър Андреев, регионален мениджър Малки и средни предприятия в TBI BANK.

 

- Г-н Адреев, въпреки че TBI BANK е най-младата банка у нас, още с появата ù на пазара ясно беше заявена нейната целенасочена политика за подпомагане на сектор Земеделие. В тази връзка през последните месеци тя изключително активно разработва атрактивни продукти за земеделските производители. Разкажете за най-новото ви предложение, свързано с финансирането на покупката на земеделска земя.

- Инвестицията в земеделска земя е изключително перспективна и атрактивна и ще донесе бъдещи дивиденти на селскостопанските производители, според нас. Нашият най-нов продукт позволява на фермерите да закупят земеделска земя без първоначална вноска, т.е. без тяхно самоучастие. В този промоционален период до 30 ноември клиентите няма да плащат такса за разглеждане на документите за кандидатстване за такъв кредит. Размерът на покупката няма значение, но минимумът е желателно да бъде над 20 дка. Ние проверяваме пазарната оценка на земята и съответно финансираме нейния пълен размер до 100%. Това ще позволи на земеделските производители да разширят своите собствени обработваеми площи и да се чувстват по-сигурни в бъдеще.

- След 30 ноември, когато приключва промоционалният период, при какви условия ще финансирате закупуването на земеделска земя?

- След тази дата ние отново ще отпускаме кредити и условията няма да бъдат променени съществено. Ако се наложи, ще добавим някои допълнителни изисквания, но те по никакъв начин няма да затруднят земеделските стопани. Нашата работа продължава в посока те да бъдат максимално улеснени при инвестиране в земеделска земя.

- Освен закупуването на земеделска земя, един от основните стремежи на земеделските производители е да модернизират стопанствата си, както и да разнообразят своята дейност с помощта на европейско финансиране. Каква е политиката на TBI BANK по отношение подпомагането на подобни инвестиционни проекти?

- TBI BANK си партнира успешно с ДФЗ-РА и в тази връзка имаме създаден продукт, който улеснява бенефициентите при усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони. Основните им затруднения при реализирането на проекти по мерките 121 и 312 е в осигуряването на предварително финансиране. Известно е, че ДФЗ-РА изплаща субсидиите след изпълнението на инвестициите. В тази връзка TBI BANK създаде продукти за финансирането на тези инвестиции на база оценката на имуществото, което ще бъде закупено по одобрения проект, както и  банкова гаранция за земеделските стопани. Чрез нея земеделецът може да получи авансово плащане от ДФЗ-РА, което практически му дава старт на реализацията на неговия проект. Издаването на тази гаранция, в комбинация с кредитите за финансиране на одобрените проекти, дава възможност на клиента да превърне ресурса, който ние реално сме блокирали, от банкова гаранция в банков кредит. Т.е. той може да използва същия залог за осигуряване на допълнителни средства чрез кредити, с които може да си дореализира проекта. ДФЗ-РА ни партират в тази посока. Така с едно минимално обезпечение, за осигуряване на размера на банковата гаранция, ние помагаме на бенефициента да успее да реализира целия проект.

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Ноември 2012ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Високи очаквания от рапицата на Corteva Agriscience!
PT302, PT303 и PT305CL – новите перспективни предложения

ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК и БУЗ УЛТРА – безупречните фунгициди в житни култури
Белхим запазва цените на продуктите за растителна защита, казва Даниел Божанов, търговски директор на компанията

Карповирусин – приносът на ЮПЛ България за 100% защита от източен и ябълков плодов червей
Моментът за третиране срещу второто поколение е определен благодарение на иновативна технология за прогноза и сигнализация

Сава Савов: Ако искаме наистина да бъдем отговорни към природата, биологичното земеделие е бъдещето
Имам доста приятели, които тръгнаха по моя път, твърди младият земеделец

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg