Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Юли 2022
ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК и БУЗ УЛТРА – безупречните фунгициди в житни култури
Белхим запазва цените на продуктите за растителна защита, казва Даниел Божанов, търговски директор на компанията

ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК и БУЗ УЛТРА – безупречните фунгициди в житни култури

print

e-mail facebook

„Много е важно фунгицидите да са с високо ниво на защита. Белхим притежава такива продукти“, съобщи търговският директор Даниел Божанов на открит полски ден в радомирското село Друган, където компанията представи конвенционална технология за опазване на пшеница.

„Искам да благодаря на нашия партньор за съвместната ни работа. За четвърта година той използва наши продукти, убеден и много доволен от това, че културите му са опазени. Районът е много критичен и показателен за качеството на нашите фунгициди.“

До обяд в с. Друган се наблюдават мъгли, което е предпоставка за развитие на болести, причинени от гъбни патогени. „В такива случаи се налага приложение на фунгициди с високо ниво на защита, каквито Белхим притежава“, допълни Даниел Божанов.

На обработваемите площи на ЕТ „Валери Ваташки“ компанията показа безупречното действие на фунгицидите ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК и БУЗ УЛТРА ДФ.

БУЗ УЛТРА ДФ е сред най-силно концентрираните тебуконазоли на пазара. Широкоспектърен, системен триазолен фунгицид с предпазно и лечебно действие, отличен партньор на фунгицидите от групата на стробилурините. Прониква в листата и се пренася акропетално (възходящо) в растенията, като по този начин защитава и новоформираните листа. На опитното поле продуктът е внесен в доза 25 г/дка.

За постигане на оптимален ефект препоръката е да се прилага предпазно или веднага след началото на гъбната инфекция. За предотвратяване развитие на резистентност от страна на патогените е препоръчително смесването на БУЗ УЛТРА ДФ с друго активно вещество с различен механизъм на действие.

ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК е суспензионен концентрат с широкоспектърно фунгицидно действие, дължащо се на активното вещество със стратегически механизъм на действие в състава му. Азоксистробин е от групата на стробилурините и действа като инхибитор на митохондриалното дишане. Добре изразеният „зелен ефект“ се дължи на потискането на производството на етилен в растението, клетките стареят по-бавно, което води до удължаване на вегетацията и съответно до повишаване на добива. ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК освен в пшеница има регистрация и в рапица, като покрива болестта склеротиния.

БУЗ УЛТРА ДФ и ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК контролират всички икономически важни болести в пшеница и ечемик - септория, брашнеста мана и кафява ръжда. Двата продукта могат както да се комбинират, така и да се внасят самостоятелно, но в площите на конкретното поле е предприето смесено пръскане. „Идеята е да не придобива резистентност към някои от активните вещества“, обясни търговският представител на Белхим за Югозападна България Яна Стойкова.

Триазолите много добре си партнират с групата на стробилурините, откъдето всъщност произлиза азоксистробинът. Именно той дава т. нар. „зелен ефект“. Тъй като БУЗ УЛТРА ДФ е в комбинация с ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК дозата на активното вещество е намалена на 25 г/дка тебуконазол. При самостоятелно пръскане дозата е в регистрация от 33 г/дка. Периодът след първото пръскане в рамките на 30 дни е обезпечил културите – растенията са здрави и силни, няма дори наченки на болести в посева. Флаговият лист е зелен, няма напетнявания от нито една икономически важна болест. Поради лошите метеорологични условия в средата на юни се наложило внасянето на ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК в доза от 80 мл/дка.

Белхим е подготвила за есенната кампания специални па-кетни комбинации от продукти за растителна защита, в които влиза и един нов фунгицид. „Предложенията са много изгодни, тъй като доставката им е със стара дата от началото на тази година. Белхим запазва цените на про-дуктите. Убеден съм, че интересът ще е огромен“, допъл-ни още Даниел Божанов.

Белхим вече 9 години представя иновативни продукти в различни земеделски култури. Иновативните формулации работят успешно дори в критични райони, където температурите и влажността са високи, предпоставка за развитие на много икономически важни болести.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg