Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Август 2022
Каронте претендира за лидерство по полята в цялата страна
Италианският сорт е много енергичен, еластичен и адаптивен, с високо съдържание на протеини (12-14)

Каронте претендира за лидерство по полята в цялата страна

print

e-mail facebook

Ето че отмина и един от най-динамичните и най-напрегнати периоди за всички земеделци, времето на жътва. Време, изпълнено с тревожност и очаквания, удовлетворения и разочарования, усилена полска работа. И тази година в много землища по традиция жътвата се откри с редица празненства и тържествени ритуали по зажънване, много конкурси, забавни игри и веселие, с надеждата да бъде спорна, лесна и бърза, и да се напълнят хамбарите на зърнопроизводителите. Но и тази година не всички стопани имаха повод за празнуване. Отчетените резултати са много различни в отделните региони на страната. Дори в една и съща община са получени както 300 кг/дка, така и над 750 кг/дка, до близо тон. Много са факторите, които определят тези резултати. Специалистите коментират, че засушаването по време на изкласяване е основен виновник за по-ниските добиви в някои землища. В североизточната и северноцентралната част на страната се получи сравнително добра производителност, основана на по-добри валежи през критичния април, докато валежните данни за южната част на страната са фактор, който доведе до намален добив от обичайното. В Северозападна България също картината е пъстра. И все пак! Дори и при тези тежки и непредвидими условия, определени сортове се отличиха от останалите. Каронте е един от тях.

Със своите резултати в цялата страна Каронте претендира да се нареди сред лидерите при меките пшеници, които се сеят масово в България.

На опитно поле в с. Алтимир, обл. Враца, измежду 30 сорта меки пшеници, селекция на различни семенарски компании, Каронте се представи с най-висок резултат. 534-те кг от дка, получени от 6 дка площ опитен участък, обичайно, далеч не удовлетворяват земеделския стопанин, който грижовно отглежда своите култури. Но тази година, това е най-високият резултат и само 3 сорта от 30 се отличават с добив над 500 кг/дка. Средно добивът от всичките сортове пшеница, представени на полето в с. Алтимир, е 410 кг/дка.

Недалеч от с. Алтимир - в с. Липница, обл. Враца, добивът от Каронте е 760 кг/дка.

В с. Полско Косово, общ. Бяла, обл. Русе, в стопанството на ЕТ ПМ Петър Петров, Каронте отново отчете най-висок резултат. Добивът от 800 кг/дка превишава със 130 кг/дка своя конкурент, масово използван в стопанството от години, чийто добив тази година е 670 кг/дка

В с. Радко Димитриево, обл. Шумен, добивът от Каронте е 810 кг/дка. За сравнение добивът от Набуко е 740 кг/дка, а от Катуло - 710 кг/дка.

Каронте с най-висок добив и в гр. Кубрат, обл. Разград. На опитен участък, организиран от Сортови семена Разград, сред 37 избрани и доказали се в годините сортове, добивът от Каронте е 879 кг/дка, при среден добив от полето 764 кг/дка.

В обл. Добрич, в с. Тюленово, Каронте отчете 818 кг/дка, а в с. Дропла – 933 кг/дка.

И в Южна България Каронте се представи достойно.

В Симеоновград, в с. Навъсен, добивът от Каронте от 100 дка производствен участък е 750 кг/дка, сравнен със 710 кг/дка от най-масово използвания сорт в стопанството.

В Димитровград Каронте се представи със 775 кг/дка, а в с. Даскал Атанасово, общ. Раднево, с 678 кг/дка. Добивът в с. Кукорево, обл. Ямбол, е 594 кг/дка.

Анализите на качествените показатели, направени в различни лаборатории в страната, също показват отлични резултати. Хектолитърът на зърното от различните землища варира от 78 до 82, с протеини с пункт до 2 по-високи от контролите.

В по-голямата част от страната жътвата приключи. Следва важният избор – какво да засеем през новия стопански сезон. Неминуемо мнението ни се формира още по време на горещия, на моменти дъждовен и много динамичен месец юни, когато почти всеки ден разглеждахме опитни полета по покана на различни фирми в агросектора. Но решението трябва да вземем, едва след като обобщим всички резултати и претеглим „за” и „против” за всеки сорт.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg