Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Август 2021
Анелия Георгиева, биопроизводител: Искаме да правим зеленчуков пастет от кейл
Кейлът е елитно зеле

Анелия Георгиева, биопроизводител: Искаме да правим зеленчуков пастет от кейл

print

e-mail facebook

 

Разкажете, как една толкова красива жена решава да се занимава с биоземеделие - едно много трудно и отговорно производство.

Заедно с моя мъж вече десетина години работим в сферата на биоземеделието. Всъщност ние трябва да сме отговорни първо и предимно за здравето на нашите деца. Това ни насочи точно в тази посока. Да отглеждаме здрава, хубава храна.

В самото начало тръгнахме доста смело с много декари, но видяхме, че заради липсата на работна ръка ние няма как да се справим и ги редуцирахме до 40 дка. В три ниви са разпределени, като ги редуваме всяка година, за да има почивка на почвата. Да задържаме плодородието.

Какво произвеждате?

Започнахме с най-различни култури, за да видим с коя можем да се справим, тъй като биоземеделието е много трудно. Предимно изисква ръчен труд. Много борба. Много усилия. Така стигнахме до нещо, което да е по-малко познато, за да има ниша, в която да се включим и ние. Решихме да отглеждаме кейл. Кейлът е елитно зеле. Малко познато на българския пазар.

С какво е полезно?

Неслучайно го наричат царят на зеленчуците. Много богат на витамини на минерали. Изключителен антиоксидант.

Ние решихме да правим чипс от него, защото кейлът е нетраен продукт. А по този начин стига до крайния потребител, като рецептите, които разработихме, са съобразени изцяло със здравословния начин на живот и веган насоките в храненето.

 Имате ли цех за производство на чипс?

Не, тъй като нямаме в момента толкова заявки, за да можем да сме сигурни и да инвестираме в цех за преработка. В близост имаме сертифициран такъв и ползваме неговите услуги.

Имаме идея и за други продукти, които ще реализираме. Идеята ни е от кейла да правим зеленчуков пастет. Консервиран, но не с консерванти. Да предложим един нов вкус на пазара.

Какви други култури отглеждате?

Заложили сме на традиционните зеленчуци. Картофи, зеле, чубрица. Зависи от годината и от това какво сме договорили с нашите партньори за изкупуване. Общо взето всяка година сме ангажирани с някакъв вид традиционна култура, която да ни носи гарантиран приход.

Отглеждали сме годжи бери на площ от 3 дка, но в крайна сметка редуцирахме дръвчетата до десетина за лично ползване. Много е трудно реализирането му на пазара.

Как протича един Ваш ден?

Ние сме ежедневно на полето. Всичко изисква ръчен труд. Ползваме ранните хладни часове или вечерните такива. Всичко се организира ден за ден. Знаем, че ни предстои окопаване тази седмица. Организираме се. Сутринта отиваме, започваме и докъдето стигнем.

Получавате ли субсидии за биопроизводството?

В първите години кандидатствахме по мярка Агроекология и климат и с това приключихме, тъй като ни костваше много повече усилия да уредим бирократично нещата. А енергията ни трябва да бъде насочена другаде.

Много, много документи, които трябва да се поддържат. Да се пишат ежедневно, а ние сме едно нормално българско семейство, което няма как да отделя ресурс за човек, който да се занимава с документации.

Работите ли с големите търговски вериги?

Ние не можем да оправдаем очакванията на големите вериги. Няма как с нашите мащаби да отговорим на техните изисквания.

Вие сте агроном по професия или станахте агроном по принуда?

По принуда. Нито един от двамата не се е занимавал преди това професионално със земеделие. Аз съм икономист. Съпругът ми се занимаваше със строителство.

Преди години решихме, че трябва да започнем нещо, което да ни удовлетворява не само финансово, но да ни носи удоволствие от това, което правим. Започнахме много да четем. Срещахме се с много интересни хора. Хора с опит. Ние се учим всеки един ден. Ползваме знанията и опита на възрастните.

Това е малък семеен бизнес. Храни ли семейството?

Храни ни, защото ние си произвеждаме много от продуктите, необходими за домакинството. В интерес на истината и двамата със съпруга ми имаме и допълнителна дейност, която подпомага земеделието.

За какво си мечтаете в професионален план?

Искаме да си имаме собствен цех, за да затворим цикъла на производство.

 

Целия материал четете в брой Август 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg