Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Август 2022
Димитричка Търпанова: Отливът от нашия бранш е голям и колкото повече забавят държавните помощи, все повече хора ще се отказват да произвеждат
Трябва да се направи всичко възможно да се стимулира създаването на нови градини, твърди зам.-председателят на Добруджанския овощарски съюз

Димитричка Търпанова: Отливът от нашия бранш е голям и колкото повече забавят държавните помощи, все повече хора ще се отказват да произвеждат

print

e-mail facebook

Г-жо Търпанова, какви площи с овощни култури отглеждате и какви са добивите тази година?

В момента се занимавам с производството на череша, кайсия и праскова. Кайсията е изключително рискова култура. Тази година някои от основните сортове в нашия район нямат плод или реколтата е много малко. Много от по-старите насаждения не се реколтират. Не е икономически оправдано да се берат.

Някои от сортовете от новите селекции успяха да дадат реколта. Те пък са със свръх натоварване и плодът е по-дребен.

Промените в климата са на налице. Как те повлияха на кайсиевите насаждения?

Кайсията е много капризна за отглеждане и е много чувствителна към климатичните амплитуди. Тази зима беше топла. През пролетта имаше ниски и високи температури и това доведе до много малко заложена реколта от кайсии. Много малко сортове успяха да се запазят и да произведат плодове. Това е една от причините.

Сливите от масовия сорт Стенлей пък в нашия район изобщо не цъфнаха. Това пак е вследствие на климатичните промени.

Слаба реколта от кайсии, а поне пазар има ли?

Проблемът е много свитият пазар. Цените са много по-ниски от миналогодишните, а разходите за производството са много завишени. Влияние оказа и ситуацията в Украйна, като част от стоковите потоци от Молдова, Албания, Сърбия, Турция, Македония не могат нормално да бъдат изнесени за Русия и се пренасочиха към нашия пазар. Въпреки че на европейско ниво количеството на кайсията е малко, основен проблем на нашите производители е невъзможността да продават.

А как стои въпросът с реализацията с цел преработка?

Сега започват работа преработвателните предприятия, които се очаква да бъдат основен фактор за реализацията на продукцията.

Имаме и много плодове, повредени от градушки, които трудно се реализират. При нас нямаме станция за защита от градушките. Опитват се да направят някакъв самолетен способ, но все пак производителите са оставени да се оправят сами. Доста от тях си закупиха оръдия за защита на полетата, които покриват около 800 дка площ. Имаше възможност тези инвестиции да бъдат направени по схема за държавна помощ, но вече минаха няколко месеца от приключването на приема и все още нямаме нито договори, нито информация. Беше добре тези държавни помощи да минат в рамките на 1-2 месеца, защото на производителите сега им трябва този ресурс.

Май през годините този чувствителен сектор става все по-чувствителен?

Отливът от нашия бранш е голям и колкото повече забавят държавните помощи, все повече хора ще се отказват да произвеждат. Много е трудно, защото сме оставени на един общ европейски пазар при неравнопоставени условия.

От една страна, страните членки получават различно подпомагане, различни преференции. От друга страна, ние сме на такова възлово място на картата на Европа, че през нас минава вносът от страни като Турция, Молдова, Македония, Сърбия и Албания. Цените са изключително ниски, а българите са с ниска покупателна способност.

 А Вие не продавате ли в чужбина?

В България основният проблем е липсата на сдружаване. Имаме малки производители, много сортове, не планово създаване на насаждения и това е една от причините да се продава трудно. Тази година ние продаваме основно за Румъния. Не мога да кажа, че има такъв голям експорт на кайсия. Сега, като започнат да работят преработвателните предприятия, замразената продукция ще излезе на външния пазар. България е един от доставчиците на замразена кайсия за индустрията, но като цяло въпреки слабата реколта потреблението го няма.

Площите с овошки намаляват ли прогресивно?

Последните 4-5 години имаше интерес към увеличение на площите в нашия район. Хората правеха нови насаждения с желание, с мерак. През последните две години обаче е различно. Много малко нови насаждения се правят, защото производителите имат проблем с брането, с реализацията и предпочитат да не продължават да създават нови насаждения.

Освен това след като отпадна обвързаната подкрепа за неплододаващи градини, спряха да се подменят сортове и да се правят нови градини.

Трябва да се направи всичко възможно да се стимулира създаването на нови градини, а ние сега заради обвързаната подкрепа гледаме стари, неефективни, нерентабилни сортове в името на това да вземем някакво подпомагане. Добре е, че в новия програмен период е планирано подпомагане за неплододаващи градини.

Производствата в цяла Европа и в България, включително на плодове и зеленчуци и на животни, не се ли дофинансират - нямат никакъв шанс.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg