Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Октомври 2022
От компютрите - до живота на село
Тони Кичуков: Започнахме да гледаме животните като домашни любимци, но не се прави така. Това е бизнес!

От компютрите - до живота на село

print

e-mail facebook

Тони Кичуков работил в София като IT специалист, но преди 5 години прави рязък завой, за да избяга от напрегнатото ежедневие в големия град. Затова се обръща към животновъдството, природата, селския начин на живот. С жена му първо си закупили конче и място близо до София. После се насочили към месодайни говеда без да знаят нищо за тях. В Румъния една заплодена юница струвала около 1800 евро – цена, непосилна за прохождащите ентусиасти в животновъдството.

Тогава се запознали с каубой от САЩ, който има ранчо. Той им препоръчал да си вземат женски телета и добър бик. Взели пасище под наем. „Решихме, че ще живеем на пасището заедно с животните – живяхме в каравана 3 месеца без ток и вода. После се преместихме на постоянно място. Увеличихме животите през годините. Влюбихме се в това място. Харесва ни да сме тук и да се занимаваме с животните. Обичаме ги, познаваме всяко едно. Започнахме да ги гледаме като домашни любимци, но не се прави така, това е бизнес“, разсъждава фермерът.

Отглеждат пасищно породата Абърдийн Ангус. Тони разказва, че изкуственото осеменяване било сложно и скъпо. Затова решили да ползват собствен бик. Произвели си го и стадото подобрило качествата си. Животните добре се адаптирали към климатичните условия на района. Зимата нощуват отвън. Миналата година взели бик от фермера Валери Богдановски. Сега очакват първите телета.

Стадото се състои от 29 животни, всички женски приплоди ги оставят, за да увеличат броя на животните. Вече на 75% са чисти Абърдийн Ангус. Тони Кичуков посочва, че породата е издръжлива и устойчива.

Как излизат сметките на семейството?

„Математиката е проста, казва животновъдът и пресмята: Тази година имаме 15 нови телета, от които само две са мъжки. Ако искаме да реализираме телетата за месо, сметката няма да излезе, като се сметнат скъпите фуражи за зимата и ветеринарномедицинските разходи. Няма как с продажбата да изхраним цялото стадо за една година.

Затова имам и друга работа, за да допълвам доходите на семейството. Силно се съмнявам, че има ферма в България, която без помощ и единствено от тази дейност може да се издържа.“

Каква е стратегията им - дават животните на кланица и след разфасовка, реализират месото на дребно на по-добра цена, защото цената на живо тегло е много ниска и не може да покрие себестойността.

Отглеждат и овце от две години – закупили овце-майки от породата Ил дьо Франс. Те обаче не били устойчиви на климатичните условия, затова заложили и на породата Дорпър – и вече животните са кръстоски между двете породи. „Животните от породата Дорпър са доста здрави, с отлични месодайни качества, не се нуждаят от стригане. И са красиви като животни. Женските ги оставяме за разплод, мъжките отиват на кланица и месото го реализираме на дребно. Миналата година едно агне живо тегло беше е около 7-8 лв./кг, а на месото – от 22 до 28 лв. за кг.“

Фермерът е подал проект по подмярка 4.1 за инвестиции в стопанства. Надява се с евросредства да модернизира стопанството с нови машини и оборудване, защото в животновъдството най-важното нещо е техниката.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg