Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Юни 2011
Гарантираните бюджети на мярка 121 са шанс за модернизирането на млечните ферми у нас
Д-р Златка Възелова, началник отдел „Зоотехнически изисквания в животновъдните ферми” към Дирекция „Животновъдство”, МЗХ

Гарантираните бюджети на мярка 121 са шанс за модернизирането на млечните ферми у нас

print

e-mail facebook
- Д-р Възелова, каква е ситуацията в България по отношение производството на качествено мляко?
 
- Секторът, свързан с производството на качествено сурово мляко, е приоритет на ръководството на Министерството на земеделието и храните и това личи от всички мерки, които сме предприели, за да могат фермите от втора и трета група да покрият изискванията за сграден фонд и оборудване, както и за качеството на суровината. С Решение № 861 от 2009 г. на България ù се даде преходен период от две години, който изтича на 31 декември 2011 г. и след този срок българското мляко трябва да бъде в критериите 100 000 общ брой микроорганизми, 400 000 соматични клетки и да няма наличие на инхибитори. Тези стандарти са задължителни и ние ще трябва да ги изпълним. Затова нашите усилия са в посока да помогнем на фермите от втора и трета група с предписания, с проверки, с консултации на място, които служителите от Агенцията по безопасност на храните направиха. Важна е и разяснителната кампания, която беше извършена в 28-те области на цялата страна и в рамките на която фермерите детайлно бяха запознати какви са изискванията за преструктуриране. На всички фермери, които посетиха семинарите, бяха предоставени и печатни материали.
 
- Какви са перспективите за фермите от втора и трета категория, които не успеят да изпълнят изискванията до края на тази година? 
 
- Фермерите на повечето места твърдо са решили да изпълнят изискванията. Има доста кандидати, непрекъснато ни звънят, питат ни как да инвестират, откъде да вземат кредит, за какво точно трябва да бъдат инвестициите и ние сме в един непрекъснат диалог с фермерите от втора и трета група. С втора група по-малко, защото на тях съвсем малко им трябва да постигнат изискванията, но на трета група много сериозно разясняваме какво трябва да направят, за да изпълнят изискванията. За нас е важно да започне да се инвестира в тези ферми, защото това е предпоставка за тяхната бъдеща икономическа стабилност.
- За какви инвестиции могат да кандидатстват фермите, които произвеждат неотговарящо на европейските изисквания мляко?
 
- За втора група инвестициите ще бъдат предимно за съоръжения за хладилно съхранение на млякото, за доилни инсталации и всичко свързано с оборудване на фермите. Докато при трета група ферми, вече гарантираните бюджети на мярка 121 позволяват закупуване или ремонтиране на сграда, дори построяване на нова ферма на „зелена поляна”, изграждане на помещение за съхранение на млякото и технологично оборудване. Тоест, трета група ферми могат да правят инвестиции в много направления и затова тези ферми проявяват най-голяма активност към момента.
        
- Какви проблеми биха могли да срещнат при изпълнението на самата инвестиция?
 
- Проблеми не биха срещнали, ако технологичният проект е изработен правилно, ако оборудването е правилно разположено във фермата. Да се обърне внимание дали има правилно доене, дали е хигиенно добито млякото, правилно ли е неговото охлаждане и съхранение. Във всички тези аспекти проектът трябва да бъде технологично издържан. Оттам нататък фермерите няма да имат проблеми. Дай боже повече млечни ферми да кандидатстват по мярка 121, защото българското животновъдство го заслужава. Повярвайте ми, този сектор трябва наистина да постигне европейските изисквания, защото всички, целият ни екип желаем това. 
 
 

 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Юни 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg