Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Септември 2013
Елитна кравеферма оцелява благодарение на растениевъдството
В село Веселец отглеждат 650 говеда от френската порода Монтбелиард

Елитна кравеферма оцелява благодарение на растениевъдството

Темелко Темелков

print

e-mail facebook

 

Оцеляването на животновъдите у нас е ежедневна борба, свързана с тежък труд без почивен ден и празник. Фермерите знаят, че подкрепа отникъде няма и разчитат само на собствените си сили и средства. Как се справя единствената у нас ферма за елитни говеда от френската порода Монтбелиард (Montbeliarde) е въпрос, който ни отведе в село Веселец, община Завет.

През 2007 г. и 2008 г. по програма САПАРД Темелко Темелков, съдружник във фермата, внася общо 200 чистокръвни животни от Франция. След това подготвя проект по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони. Така през 2009 г. на гола поляна край селото са построени модерни обори, родилно отделение и доилна зала. Направената инвестиция възлиза на 1,5 млн. евро. По проект кравефермата има капацитет за 1300 говеда. В момента броят на животните вече е 650 – от тях 450 са дойни крави, 100 юници и малки телета до една година. В началото фермерът имал опасения относно френската порода, но кравите бързо се адаптирали към нашите условия. Бързо се пригодили към оборите и начина на отглеждане у нас.

Една от причините фермата да оцелее и да се справя напук на трудностите е фактът, че две трети от доходите от растениевъдство отиват за животните. Фирмата обработва 10 000 декара земя. Жестоката истина в родната българска действителност е, че за пореден път растениевъдството спасява животновъдството. 4000 декара от земята вече е собствена. Затова Темелко е категоричен, че всички въдства – било то за овце, говеда или птици, се нуждаят от реална помощ, за да оцелеят. По думите му животновъдството наистина е труден отрасъл, но след направена такава инвестиция от 1,5 млн. евро връщане назад няма.

Максималният млеконадой от тази порода крави е до 8 тона. Във фермата в село Веселец добиват от 5 до 6,5 тона мляко дневно. Суровината се изкупува от мандра край Силистра. Заради количеството и качеството на млякото Темелко получава добра цена. Той се гордее, че са успели да направят единствената в страната доилна зала с подобна технология, срещана само в чужбина. От разказа му разбираме, че човешка ръка няма досег с млякото – всичко е чрез апаратура, танкове, след това камиони – до преработвателя. В дните вторник и петък мандрата край Силистра прави кисело мляко само със суровината от Веселец. А за качеството показателите са достатъчно красноречиви – висока масленост от 4,2 до 4,4, високо съдържание на протеини, плътност, чистота.

 

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Септември 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg