Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Мениджър Брой: Юни 2017
Axereal – лидер в зърнената индустрия в Европа
Бъдещето на хората е в земята

Axereal – лидер в зърнената индустрия в Европа

print

e-mail facebook

Кои са те? Макар и не чак толкова познати на българския пазар, те са се доказали сред европейските производители. Лидери са на пазара за житни култури в Централна и Източна Европа. Те са най-голямата френска кооперация, обединяваща 13 000 земеделски производители. Производствената площ на Axereal в Централна Франция и в Централна и Източна Европа се простира на площ от 1 500 000 ха.

 Силван Паю, мениджър Axereal – България

- Коя е кооперацията Axereal?

- Axereal се занимава основно с житни култури, като минава през всички етапи на производствения цикъл. Занимаваме се със семепроизводство, работим в партньорство с подбрани семенарски къщи във Франция. Финансираме и подпомагаме производителите по време на прибиране на реколтата, помагаме им да я окачествят и съответно да я реализират на пазара, без значение дали е вътрешен или външен. Намирането на пазар за Axereal е от особено значение, считаме това за важно. Не казвам, че е лесно да се произвежда, но да реализираш продукцията е голямо предизвикателство. И тъй като всички сме част от една верига, идеята е да си помагаме. Ние работим върху тази верига – да произвеждаме по-качествена продукция, която да се реализира лесно и на добра цена. Ние сме тук, за да помогнем.

Поради тази причина вече 20 години работим заедно със земеделските производители, инвестираме в промишлеността – промишленост и обработка на зърнените култури. При обработката на зърно или брашно си партнираме с вериги за производство на хляб. Реализираме пивоварния ечемик заедно с една мрежа от заводи за малц. Всъщност, тук ще ви споделя един любопитен факт - Axereal, е един от първите производители на малц в света. Притежаваме най-големия завод за производство на малц в Европа, базиран е в Белгия.

- Как се стигна до основаването на Axereal – България?

- Историята с България не е чак толкова кратка, защото ние вече 10 години предлагаме нашите сортове твърда пшеница тук. Причината – страната има подходящ климат и почви за отглеждането й. Това доведе до нуждата да създадем едно дружество в България, за да структурираме дейността си и да сме по-близо да нашите партньори.

- Несъмнено сте познати сред част от земеделците в България, но нека кажем какви са акцентите в портфолиото на Axereal?

- Бих казал, че акцентите са три. Първо, всичко винаги започва от семената, така че ние предлагаме три вида семена – високодобивни меки и твърди пшеници, както и пивоварни и фуражни ечемици (бих казал, че това е нашият специалитет). По-специфично за нас е, че предлагаме интересно портфолио от твърда пшеница. Освен това работим и по проекти, свързани с нови култури като нахут, лен, но това са неща, които ще излизат в бъдеще. Характерни за нас са и висококачествените биостимулатори с макро- и микроелементи. Не тези елементи обаче са най-важни в техния състав. Важни са активните вещества, които помагат за усвояване и преодоляване на климатичните условия и стресове на растението.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юни 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg