Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Май 2023
Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микропредприятия от хранителния сектор в България
Проект на Биоселена и Norges vel

Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микропредприятия от хранителния сектор в България

print

e-mail facebook

Успешното дългогодишно партньорство между БИОСЕЛЕНА и NORGES VEL продължава с нашия нов съвместен проект, насочен към микропредприятията в хранителния сектор в България. Основната цел на проектът е да предостави възможности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика в предприятията посредством:

  • анализ на нуждите
  • обучение и демонстрация на добри практики
  • менторство и наставничество на място в предприятията

Нашите проучвания показаха, че микропредприятията в хранителния сектор осигуряват значителен дял в производството на храни и са основният гръбнак на хранителната индустрия в страната ни и същевременно са най-потърпевшите от разразилите се кризи от 2021 год. насам (Ковид -19, войната в Украйна, енергийната криза). В голямата си част това са семейни предприятия с малки производствени обеми, често работят в пригодени за целта помещения, използват машини и оборудване, произведени по поръчка. Прилагат занаятчийски методи на производство и имат точно определена пазарна ниша, често нямат възможности за големи инвестиции, за подмяна на оборудването или преструктуриране на производството.

Затова екипът на проекта ще подкрепи предприятията, като повиши капацитета им за прилагане на мерки за ефективно използване на ресурсите. В средносрочен план усилията са насочени към повишаване на знанията на мениджърите и персонала на предприятията по отношение на енергийно ефективното производство. В дългосрочен план проектът ще се стреми да увеличи броя на предприятията прилагащи такива иновативни мерки и в крайна сметка да намалят производствените разходи и да увеличат печалбите си.

Очакваме проектът да постигне следните конкретни резултати:

  • най-малко 60 микропредприятия се включват в проекта
  • разработени са учебни програми и учебно съдържание в 2 модула: „Енергийна ефективност“ и „Кръгова икономика“ с фокус върху микропредприятията от сектора на храните
  • най-малко 80 собственици и персонал са обучени
  • поне 15 предприемачи получават индивидуална подкрепа (наставничество и менторство) и започват проекти за подобряване на енергийната ефективност или въвеждане на мерки за кръгова икономика

Нашите партньори от норвежката неправителствена организация Norges Vel ще ни помогнат с разработването на учебните програми, ще ни представят конкретни примери от действащи предприятия в Норвегия, прилагащи мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика. Ще имаме и шанса да посетим виртуално такива работещи предприятия, ще можем да се запознаем с техния опит, ще можем да задаваме въпроси.

Ако и вие се разпознавате като микропредприятие за храни и имате усещането, че разходите ви за енергия и материали са прекалено високи и осъзнавате, че изхвърляте или разхищавате много храна и имате нужда от съвет или подкрепа – свържете се с нас!

Ако пък вече сте въвели иновация във вашето предприятие, намалили сте разходите, създали сте нов продукт от храна, която преди сте изхвърляли и бихте искали да споделите вашия опит с други български предприятия – пак се свържете с нас – ще организираме ден на отворените врати във вашето предприятие, ще поканим медии и други ваши колеги, за да стигне информацията до повече хора!

Проектът е съфинансиран от програма „Развитие на бизнеса, иновациите и малки и средни предприятия“ на Норвежкия Финансов Механизъм (Norway Grants).

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Май 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg