Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Октомври 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Октомври 2021
Как да помогнем на пшеницата да се развие през есента
Биостимулаторите – стандарт в добрите земеделски практики

Как да помогнем на пшеницата да се развие през есента

print

e-mail facebook

 

Използването на биостимулатори при отглеждането на земеделските култури е сред най-новите тенденции, които се утвърждават с доказано високи резултати. И ако някои си мислят, че използването на биостимулатори е излишен разход, тези земеделци, които вече са ги пробвали, могат да опровергаят и най-големите скептици. Вложените средства се възвръщат и дори надминават очакванията. Стресът след пръскане с ПРЗ, сушата, неблагоприятните климатични условия са най-често срещаните проблеми, които се решават с използването на биостимулатори. И то не какви да е – а такива, които са на природна, растителна основа и съдържат елементи, които са „дружелюбни“ към околната среда и дават най-доброто на растенията в критичните фази от тяхното развитие.

Добри земеделски практики в пшеница

Тонивит е биостимулатор, който агрономите препоръчват за употреба в ранните етапи от развитието на пшеницата с цел оптимално развитие и отключване потенциала на културата.

Тонивит е високоефективен течен биостимулатор на база филтрат от мафяви водорасли (Аscophyllum nodosum - GA 142) съчетан с водоразтворими и бързо усвоими фосфор (Р) и калий (К).

След приложението на Тонивит растенията започват да усвояват по-агресивно хранителните вещества от почвата, да акумулира повече влага и по-лесно да преодолява стресови ситуации като силни ветрове, градушки, ниски температури.

Тонивит се прилага в ранни фази от развитието на пшенцата – във фаза 3-и лист през есента или по време на братенето през пролетта. Целта е развитие на по-силна коренова система и стимулиране на растението като цяло. Подхранена еднократно с Тонивит, пшеницата развива по-силна коренова система, започва да усвоява повече минерални вещества, налични в почвата и брати по- добре.

Растението започва да усвоява дори и недостъпните налични основни минерали като азот, фосфор и калий и останалите микроелементи, нужни на културата за правилното й развитие.

След дружното поникване на семената още наесен е хубаво да се внесе Тонивит. Многократно е доказано в България, че третираните след 3-и лист посеви братят по-дружно, развиват мощна коренова система и усвояват по-добре фосфора, азота и останалите микроелементи. Есенната употреба на Тонивит предполага по-добро запасяване със захари и растенията стават по-зимоустойчиви. А братимостта е с около 1 продуктивен брат на растениие повече.

Другият специализиран биостимулатор за пшеница е Апетайзер, той се употребява месец преди прибиране на реколтата. Със своите уникални патентовани свойства олигозахарид GA 142, формулата, разработена от учените на UPL и водоразтворимите микроелементи Манган и Цинк, повишава хектолитровото тегло на зърното, както и качеството на пшеницата.

Рентабилността в зърнопроизводството е въпрос на избор. Избор на правилните продукти, приложени в точната фаза от развитието на културите. Биостимулаторите, в съчетание с иновативни ПРЗ, със сигурност имат своя принос за едно по-печелившо земеделие.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg