Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Октомври 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Април 2022
Валери Богдановски, фермер: Голямото разнообразие от генетика води до получаването на съвършени животни
Продоволственият проблем трябва да се реши по качествен бизнес начин, а не чрез залитане в зелени сделки

Валери Богдановски, фермер: Голямото разнообразие от генетика води до получаването на съвършени животни

print

e-mail facebook

 

Вашата фирма се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдството. Разкажете как стартирахте.

Ние първо подготвяхме пасища в продължение на 7-8 години, за да може след това на тези пасища да настаним животни. Не сме следвали обратния ред - първо да вземем животни и после да търсим пасища. Така че, ние първоначално въведохме в много добро състояние пасищата в района в землището на община Чупрене. През 2018 година внесохме първото стадо заплодени юници от месодайната порода Абердийн Ангус от две от най-старите ферми в Шотландия и оттогава станахме първото и засега единствено стопанство, което отглежда животни само за разплод.

Колко са животните към момента?

В момента имаме около 300 животни общо. Кравите майки са малко над 150. Имаме 5 големи бика от световна генетика.

Как избрахте породата?

Работихме в продължение на 5-6 години за избора на породата, на технологията и така стигнахме до идеята, че най-подходящата, най-добрата порода за работа, особено за условията в България, е Абердийн Ангус. Ние се спряхме на черния Ангус.

Цялата дейност, свързана с размножаването на животните, се базира на световни технологии. Вземаме най-доброто, което се използва и има добър резултат в света и го прилагаме при нас.

На първо място, технологията включва отглеждане на животни само на открито. Те не влизат в обори под никаква форма, при никакви условия. Ползваме зимни пасища в района на селото и летни пасища в планината. Всички пасища са с електропастир. На всички пасища има осигурена вода. Дори и на пасищата в планината имаме прокаран водопровод.

Следващото нещо е размножаването. Ние правим размножаването само по естествен начин. Естествено обслужване с бикове. Имаме собствена група от работещи бикове, доставени от Шотландия, но включващи в себе си огромен набор от генетика. Ние имаме животни, които са само шотландска генетика. Имаме животни, които са само австралийска генетика и такива, които са само американска генетика. Целия този генетичен материал ние го управляваме, за да стигнем до резултати каквито в България казват, че не е възможно да има.

Какви са те?

Постигаме 96-97% заплождане на животните по естествен път. Имаме същия процент оцеляващи животни след отелване - израстващи и развиващи се. Това го правим без да включваме зърнено хранене на животните. Храненето е само с тревни фуражи, които ние произвеждаме. Тук сме на север-северозапад - условията не са от най-меките. Тези животни, израсли навън, имат изключително имунна активност. Те са здрави и жизнени. Те са работещите животни.

Каква е целта на това разделяне на животните на групи, на стада?

Ние управляваме всеки един процес от живота на тези животни.

При нас биковете не стоят при кравите постоянно. Ние контролираме заплождането. По този начин контролираме отелването. Имаме две заплождания годишно. Лятно и зимно. Биковете стоят максимум осем седмици при кравите, които трябва да бъдат заплодени и след това ги изваждаме и те остават като самостоятелно стадо.

В отделно стадо сме групирали заплодените крави, на които предстои отелване. Отделно групираме животните за разплод - крави и юници. Според характеристиките на кравите и конкретните качества, които търсим в поколението, избираме съответния бик.

Изключително интересни са резултатите. Това голямо разнообразие от генетика води до съвършени животни, които са с много силни производствени възможности.

Разделянето на стадата има точно тази цел - да се обособят групи според техния статус, за да може да им се обърне конкретно внимание според техните нужди.

Споменахте за храненето. Защо прилагате само тревни фуражи?

Ние искаме да възпроизвеждаме животни, които да процъфтяват при такъв начин на хранене. Т.е. не много богат. Това е фуражът, който масово съществува в България, и ако животните могат да процъфтяват с това хранене, те при всякакви други условия ще блестят.

Храненето ни се концентрира върху тревни фуражи, които ние си произвеждаме - сено, сенажи от полски, ливадни треви, люцерна. Имаме добавка слама и в това се изразява основно храненето.

В последно време установихме, че е изключително добре на телетата да дадем една стартерна добавка.

За да издържат на екстремните условия през зимата и за да компенсират загубата на енергия от ниските температури, ние даваме една скромна дажба от комбиниран фураж на животните.

Бременните крави започваме да ги подхранваме допълнително при началото на отелване, за да вдигнат млечност.

Разбира се, различно е храненето и на биковете, защото когато работят два месеца по заплождане, те губят огромно количество маса. Те спират да се хранят. Работата отнема много енергия. Те губят 150-200 кг за два месеца. Ние трябва да им дадем допълнителна енергия. В по-голямата част от случаите силажът е напълно достатъчен. Ако се наложи, им даваме и малко комбиниран фураж.

По отношение на храненето ние се стараем да използваме най-добрите постижения, които световната практика познава. Затова използваме консерванти, за да можем да сведем до минимум развалянето или влизането и развитието на микротоксини вътре в сеното.

По отношение на сенажа използваме набор от инокуланти, за да може първо много добре да се развие структурата му и да се спре киселинността на нивото, на което е необходимо.

По този начин постигаме 99,9% перфектно състояние на фуража.

Ключов елемент са солите. Без ограничения използваме комбинирани соли с витамини и минерали.

Как реализирате животните?

Не ги продаваме, както е възприето в страната, на килограм живо тегло. Ние ги продаваме според характеристиката на всяко животно. Ние отглеждаме телетата до година и половина-две години, за да може, когато излязат от нас, те да са напълно готови за работа.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg