Българо-американското семейство отглежда 26 декара лешникови насаждения, заразени с черен зимен трюфел.
Вие и Вашата съпруга Кейси произвеждате трюфели, разкажете – как започнахте начинанието?
В САЩ имахме семеен бизнес, който беше производство на строителни материали и тогава строителството доста добре се развиваше, но през 2008-2009 година дойде световната криза и тя ни промени идеите. Ние бяхме сигурни, че искахме да сме в България, но трябваше да започнем да се занимаваме с нещо друго и Кейси реши, че ще се посвети на кулинарията и отиде да учи в кулинарния институт на Америка. Там в многобройните класове и срещи тя откри трюфела като кулинарна стойност. Трюфелите в България тогава не бяха популярни и решихме, че е добра идея да започнем през пролетта на 2013 година. Набавихме разсад от Франция и го засадихме, като нямахме никаква идея с какво започваме да се занимаваме. Така направихме 26 декара лешникови насаждения, заразени с черен зимен трюфел.
Защо лешници?
Лешникът започва да дава по-бързо от дъба.
Трудно ли се отглежда трюфел?
Аз още не мога да разбера как се отглежда трюфел /смее се/. Учудващо беше, че все пак извадихме някакъв трюфел. Първите шест години нямаше никаква индикация, че има трюфел. На шестата година извадихме един и той беше развален, но следващата година извадихме четири и след това бавно, но постоянно започнахме да се разрастваме. Тази градина би трябвало да дава около 50 кг, но в момента ние вадим 10-15 кг. Засега сме единствените в България, които вадим такъв трюфел, така че схемата работи.
Кучето как намерихте и как го обучихте да търси трюфели?
Беше проба-грешка с кучето. Чрез обява купих от Мадан едно куче, което беше обучено да търси трюфели и ми дадоха кучето, което използваме в момента като бонус към нея, което беше на три месеца. Оказа се, че кучето, което ми беше продадено да търси трюфели, ги намираше, но имаше един проблем – изяждаше ги след като ги намери, така че тя замина при дъщеря ми. Малкото кученце, с което работим в момента, в процеса на игра се стиковахме и можем да работим заедно.
Колко дълбоко намирате трюфели?
Понякога трюфелът е отгоре на повърхността или на 10-15 см надолу.
Как се справяте с продажбата на трюфели?
Пазарът не е проблем на база на количествата, които произвеждаме.
Цената каква е?
Миналата година варираше от 1000 до 1500 евро на кг. Ние се водим по борсовата цена на трюфела във Франция и Испания. Нямаме алтернатива в България, защото засега сме единствените производители, поне официално.
Какво може да се сготви с трюфел?
Жена ми съставя едно меню, в което основен герой е трюфелът, разбира се. Аз обичам яйца с трюфели. В нашата зала за дегустация миналата година тя приготви гъбена крем супа и прясна паста със сос бешамел с трюфели.



0 коментара