logo


Франко Липарини: Сортовете на Манара се представят отлично по българските полета

от | юли,2022 | Гост на броя

Видяхме чудесно развитие на посевите, каза генералният директор на „СЕМЕТИКА“, част от „Манара груп“

Моля, представете компанията СЕМЕТИКА.

Ние сме фирма, която се занимава със създаване на сортово разнообразие и подобрения, по-конкретно по отношение на зърнено-житни култури, като мека пшеница, твърда пшеница, ечемик, ръж, овес, тритикале. В България нашите сортове са представени като част от портфолиото на Манара груп, с които работим активно при избор на селекция, както и при заготовката на семената и тяхната дистрибуция. Съвместно с Манара, предлагаме и люцерна, соя, нахут и други. За българския пазар наш партньор е Сембодиа семена, с които през есента на миналата година стартирахме проект за развитие в Източна Европа.

Вие сте сред гостите на открити полски дни, на които избраната селекция е представена пред земеделци от страната. Доволни ли сте от развитието и състоянието на посевите? Кои сортове се отличават?

Посетихме няколко производствени области в България между Шумен и Враца, както и такива в южната част на страната, които имат съществени разлики по отношение на климата, на почвите, на използваните технологии, и мога да кажа, че видяхме чудесни култури. В североизточната част, с малко по-мек климат, да кажем по-хладен, посевите изглеждаха отлично. Там разгледахме три различни локации, като и трите сорта меки пшеници бяха още зелени и в много добро състояние. Само на една локация имахме и твърдата Зетае, която също за момента е добре, въпреки че, доколкото разбрах, районът не е типичен за тази култура. В тази част на страната, категорично мога да кажа, че сортът Каронте ме впечатли най-много. Показал е своята сила, като вегетативна маса и плодовитост на класа. Навсякъде посевите са изравнени, с много добро братене и от него очаквам фермерите да получат много добри добиви. В Северозападна България и по-конкретно във Враца, с малко по-топъл климат, благоприятстващ по-ранното узряване, видяхме, че по-ранните сортове, като Набуко и Катуло, се представят много добре с красив, оплоден клас и са в изключително добро състояние от фитосанитарна гледна точка. В Южна България посевите са с около седмица напред. В района на Пловдив сортът Катуло, представен до негов конкурент, изглеждаше внушително. Нисък и стабилен. Всички класове бяха озърнени, въпреки голямата суша, видима от огромните процепи в почвата. Пшеницата в непосредствена близост не е могла да оформи зърната в долната част на класа, докато Катуло се е справил чудесно с тази задача. И твърдата пшеница Зетае в Пловдивско изглежда добре. Справила се е с наводнените през есента терени, и със сушата до момента, за които ни разказа фермерът. В района на Димитровград най-силно впечатление ми направи Набуко, нашият нов и високотехнологичен сорт мека пшеница. Гордо изправен, още зелен и с добре оформени класове. В Бургаско пшениците също изглеждат добре. Доволен съм от състоянието на посевите. Останах приятно изненадан и от високото ниво на земеделие във вашата страна.

Какви са предимствата на тази селекция? Какво да очакват земеделците в България?

При селекционирането на сортовете се стремим да отговорим на всички търсени характеристики. Параметрите на сортовете са комплексни, тъй като всичко е важно. Разбира се, първата стъпка, която трябва да покрие един сорт, е добивът, а след това се оценяват поредица от фактори. Сред тях са качеството на зърното, както и толерантността на всички икономически важни болести, а също и много важна характеристика е устойчивостта на полягане, както и на другите фактори на средата – студ, суша и т.н., т.е. цели се добра адаптивност, да могат растенията да преживяват различни почвено-климатични условия. В Италия сортовете, които сме заложили тук, Каронте и Катуло, са много широко разпространени в страната, предимно в централната и северната част. А в Централна и Южна Италия, от друга страна, Набуко дава най-добри резултати поради своето по-ранно узряване. Мисля, че в България нашите сортове ще се адаптират много добре. Има условия, много сходни с нашите, и вярвам, че различните разновидности, с различна степен на узряване, в зависимост от района, ще могат да покажат своите характеристики за успех. За България, като начало избрахме 4 сорта, в т.ч. 3 меки и една твърда пшеница. Избрахме ги заради устойчивостта им на стрес. И трите меки сорта са хлебни пшеници, но се различават както по своите хлебопекарни качества, така и по хабитуса на растенията. Осилести и безосилести пшеници. От стандартна хлебна пшеница до наистина премиум пшеница с W 300-360. Различават се и по своята ранозрелост. Сортовете са селектирани не само по отношение на добив, но така че да се адаптират бързо и еднакво добре към различни почвено-климатични условия. Устойчиви са на полягане, на студ. Избрали сме и сорт, имам предвид Набуко, който е с много добра агрономическа гъвкавост. Набуко дава много добра произведителност при различни посевни гъстоти и дава възможност за сеитба в широк диапазон. При твърдата пшеница се спряхме на Зетае, защото тя е най-непретенциозна по отношение на условия и лесно формира протеините в зърното. За момента посевите са в перфектно вегетативно развитие, здрави растения, флаговият лист е още зелен и очакваме да се получат много добри резултати и в България.

Колко важно е земеделците да сеят сертифицирани семена?

Според нас използването на сертифицирани семена е от съществено значение. Не само защото позволяват да се провеждат изследвания в сферата на иновациите, да се намират все повече подобрени сортове, следователно по-устойчиви на болести, с по-висока производителност, а също и по-добри от гледна точка на производителност и качество. Използвайки сертифицирани семена, имате по-чисти посеви, по-стабилни растения, и не на последно място – те са по-безопасни семена, вкл. от фитосанитарна гледна точка.

На какво се дължат успехите Ви в селекционната дейност?

Мисля, че успехът ни произтича главно от факта, че си сътрудничим с основните генетици на италианско и европейско ниво и имаме наш собствен изследователски център близо до Болоня, в долината на река По, а това е среда с високи нива на стрес и силен натиск от различни болести. При нас в много райони пшеницата се отглежда като монокултура, а това води до ред фитосанитарни проблеми, които трябва да минимизираме със селекцията. Избраните видове се тестват на десетки други места в цялата страна и в чужбина, а това ни позволява да имаме много сериозна конкурентоспособност от гледна точка на устойчивост, производителност и качество. Нашият екип работи сериозно в селекционирането на зърнено-житни. Запознати сме с нуждите на пазара. Т.е. ние тръгваме точно оттам – какво се търси на пазара, кое липсва, кое трябва да се подобри, за да започнем да създаваме новия сорт. Следователно, разполагаме с все по-специфични сортове пшеница, с все по-отявлени свойства, които са в състояние да задоволят търсенията не само на земеделските производители, но и да задоволят търсенията на индустрията и веригата за доставки на храни.

Какви са Ви впечатленията от проведените полски дни?

Според мен има много високо ниво на професионализъм не само в това как бяха организирани срещите и как беше структурирано всичко като цяло, но в това как са изведени всички необходими мероприятия при отглеждането на културите. Видях реалност и условия, които ние от дълго време търсим. България е един важен партньор, който може да ни позволи да развием сътрудничество на цялата територия на страната.

Сподели в…


Агрокомпас

Агрокомпас

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *