Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Януари 2011
Печелившият млекодобив започва от генетиката
Холандия – водеща световна икономика в производството и пазара на генетични продукти

Печелившият млекодобив започва от генетиката

print

e-mail facebook

Холандия е една от най-напредналите европейски страни в областта на млечното говедовъдство. Тя е един от най-големите световни износители на юници и сперма. По целия свят качеството на холандските млечни крави е добре известно. Спермата на холандските бикове се продава в над 80 страни. Юници се изнасят за цяла Европа, Северна Африка, Близкия изток. Различни бикове от Холандия заемат челните позиции в класациите по света! Друг впечатляващ пример: всяка година 2 млн. дози от сперма и 50 000 юници от Холандия се експортират в повече от 60 страни. Това означава, че ежегодно около 1 млн. телета в света се раждат с холандско родословие. Това е най-добрата реклама и доказателство за качество. Затова и никак не е случаен фактът, че през лятото на миналата година Холандия беше домакин на голямо специализирано изложение, в рамките на което се проведе посещение на млечни ферми. Сред участниците в него бяха агрожурналисти от Европа. Разбира се, екипът на „АгроКомпас” също беше сред поканените от „Veepro” – Холандия, информационният център за холандски млечни говеда, който подкрепя износа на млекодайни говеда, сперма и ембриони. В сътрудничество с „Veepro” – Холандия работят Продуктовият съвет за селскостопански животни и месо (PVV), Холандската асоциация за износ на говеда, сперма и ембриони (NV ExportNet) и Кооперативната асоциация за подобряване на говедата (CRV). „Veepro” – Холандия си сътрудничи с Министерството на земеделието, природата и качеството на храните (LNV), Службата за здраве на животните (GD), Холандската асоциация за търговия със селскостопански животни (NBHV), Говедовъдната комисия на съюза на фермерите (LTO) и Асоциацията за износ на животновъдство (VEF). Всички тези организации са представени в Съвета на „Veepro” – Холандия, със съвещателно право.

Най-добрите постижения на холандското развъждане можеха да се видят на това изложение, което се провежда на всеки две години и се посещава от гости от цял свят, като едно от трите най-важни световни изложения. Сред компаниите, които традиционно се представят, е CRV, занимаваща се с разработка, производство и продажба на генетични продукти. Това е кооператив, в който 37 хиляди от членовете му са холандски и фламандски фермери. Централата се намира в Холандия, а подразделенията ù – в Белгия, Люксембург, Германия, Чехия, Испания, Бразилия, Нова Зеландия.

Развъдните програми на CRV включват животни от различни породи като Черно-шарено, Червено-шарено, Джерсей и др. В селекционния процес компанията се фокусира върху на продуктивността, здравето и стабилността на животните в селекционния процес.

Високопродуктивното млечно говедовъдство

се базира на няколко основни показателя, които водят до стопанска печалба. На първо място това са здравето и плодовитостта на вимето на млечните крави. Лошото здраве на вимето и ниската плодовитост водят до високи разходи за ветеринар, до преждевременно колене и загуба на мляко. Дълголетието е другият важен показател за финансовия принос на стадото. То означава малък процент на животни за клане, високо производство на мляко, намаляване на разходите за отглеждане на животните и на разходите за ветеринар.

Производството на мляко определя прихода от стадото. Много е важно биковете за разплод да са избрани от най-продуктивните семейства крави в света. От тях се раждат крави с огромни възможности да произвеждат много мляко с високи компоненти.

Много са важни и характеристиките на телосложението, които съответстват на доброто дълголетие. Красивите крави живеят дълго и следователно са доходоносни. А това носи на фермера финансови награди и лично задоволство. Как може да си осигурите всички тези показатели? Чрез използване на надеждни изпитани бикове, чието поколение е от икономични и дълголетни крави. Това е и пътят за постигане на висока продуктивност при производството на мляко.

CRV използва 10 показателя за доход, за да определи специфичната икономическа стойност на един бик. Това са: кг мляко, процент мазнини и протеини, дълголетие, лекота на отелване, виме, крака и копита, телосложение, здраве на вимето и плодовитост.

Целия материал четете в брой Януари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg