Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Януари 2011
70% от подадените проекти по ПРСР бяха обработени до ноември 2010 г.
Светослав Симеонов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция(ДФЗ–РА)

70% от подадените проекти по ПРСР бяха обработени до ноември 2010 г.

Светослав Симеонов

print

e-mail facebook

- Какъв напредък и какви проблеми наследихте от Вашия предшественик на горещия пост изп. директор на ДФЗ–РА?

- Работата във фонда винаги е била резултат от усилията на всички колеги на централно и местно ниво, които въпреки създалото се напрежение през последния месец съвестно изпълняват задълженията си. Съществува перфектна организация за приема, разглеждането и одобрението на проектите, която се спазва на всички нива и затова резултатите до този момент, бих казал, че са добри. До месец ноември са одобрени 7420 проекта на стойност 1 млрд. 500 млн. лева. Общо обработените проекти по ПРСР са 10 730, което е към 70% от всички подадени проекти. Проблемите, които срещаме в нашата работа, са комплексни и са свързани с решаване на случаи по отделни казуси, необходимост от спазването на технологичното време за извършване на проверките и други. Работим активно по отстраняването на тези случаи.

- Трудната ориентация или липсата на предварителен финансов ресурс за проектите са основната спънка пред бенефициентите, от които се очаква да усвоят свежи европари в българското земеделие чрез ПРСР. Какво се прави за облекчаване на тези проблеми?

- Не мога да се съглася с факта, че фермерите трудно се ориентират в процедурите при кандидатстването. Благодарение на службите за съвети в земеделието и активния диалог, който постигнахме с браншовите организации, хората успяват да получат бърза и навременна информация за мерките от програмата. Информационната система за директен отговор на запитванията също беше усъвършенствана. Големият проблем за хората е, че те са притиснати от тежката финансова криза в България и нямат свободни финансови средства за реализиране на проектите. Именно поради тази причина законодателството предоставя възможност те да изпълняват проектите си поетапно, като с цел преодоляване на затрудненията по набавяне на финансов ресурс за 2010 г. е предвидено авансово плащане от 50% от одобрените разходи за изпълнение на проектите.

- Какъв финансов ресурс е договорен и изплатен по ПРСР?

- През 2010 г. ДФЗ е сключил 3528 договора по ПРСР при общо договорирани 7950 от началото на действието на програмата през 2008 г. досега. Субсидията по одобрените проекти за м.г. възлиза на 776,8 млн. лв., както се вижда от данните към 27 декември 2010 г. От стартирането на ПРСР досега ДФЗ е сключил договори за 1,707 млрд. лв., а към 27 декември м.г. са подадени 7240 заявки за плащане на обща стойност 1,2 млрд. лв. По тях са извършени плащания за 6774 заявки, а общата стойност на изплатените средства надхвърля 790,3 млн. лв.

- Какви вратички за злоупотреби, с които бяхме известни в близкото минало на ДФЗ, затворихте, за да се гарантира неговата прозрачна и законосъобразна работа?

- В деня, когато заех поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”–Разплащателна агенция, обявих публично, че наш приоритет е да осигурим пълна прозрачност и възможност на бенефициентите да получават актуална информация от експертите по интересуващите ги въпроси. За нас е важно да покажем на хората, че се работи по график и се спазват всички срокове и етапи при обработка на проектите. Факт е и новият сайт: www.prsr.bg на Програмата за развитие на селските райони, в който бенeфициентите могат да проверяват на какъв етап от обработката са техните инвестиционни предложения. Информацията ще бъде обновявана всяка седмица. Това са и част от мерките за законосъобразност и прозрачност в работата на Държавен фонд „Земеделие”. Вече работи и новият ни информационен център със съответните предоставени телефони към него. Можете да ги намерите на официалната електронна страница на ДФЗ – www.dfz.bg. Тепърва предстоят да се предприемат още мерки и други полезни ходове в това отношение.

- Защо агроекологичните плащания се оказаха боксуващи с преведени средства на 900 бенефициенти при полагащи се такива на 1500 биопроизводители? Къде се оказа основният проблем при тях?

- Не може да се каже, че има блокиране на средства по агроекологичните плащания. Мярката е част от Програмата за развитие на селските райони. Сроковете за изплащане на субсидиите по ПРСР се определят по правилото n+2, където n е годината на подаване на заявката за плащане, т.е. за кампания 2009, а средствата трябва да се преведат до 2011 г. При всички положения, оторизация на заявленията може да бъде извършена само след като са приключили всички необходими проверки и дължимата сума е установена безспорно. Знаете, че стопаните бяха длъжни да поддържат еднакъв размер на обработваемите площи в продължение на пет години, но поради допуснати пропуски при заявяването на тези площи на част от тези заявления не беше отговорено. С цел облекчаване на кандидатите в нормативната база беше заложена възможността бенефициентите да намаляват площите еднократно с до 10% в рамките на 5-годишния период. В интегрираната система са заложени и автоматични проверки при подаване на заявленията, които уведомяват кандидатите за евентуални пропуски в заявлението. Периодично се провеждат срещи с представители на асоциации, обединяващи кандидатите по агроекологичните плащания с цел повишаване на тяхната информираност и недопускане на грешки при подаване на заявления и изпълняване на поетите ангажименти.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Януари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg