Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Април 2019
Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх
Залага на породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо

Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх

print

e-mail facebook

Във фермата в асеновградското село Златовръх отглеждат 700 животни – 300 дойни крави и около 400 подрастващи от породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо. След опита си в САЩ и Унгария Пламена Куртева се прибира, за да поеме семейния бизнес. За земеделието в бизнеса отговаря братът на Пламена Георги Куртев. Баща им Йордан Куртев започва в далечната 1993 г. с мандрата „Забърдо“ в едноименното родопско село. По думите им за да бъдат млечните продукти качествени, и суровината трябва да бъде такава.

Залагат на породата Холщайн заради нейната висока ефективност на млеконадой. Докато при Монбелиарда предназначението е двойно. Подбират бици с цел развитие на млечното направление на породата. Във фермата не внасят животни, цялото поголовие е собствено производство. Преди години внасят само крави Монбелиард. Осеменяват изкуствено с материал от Топ 100 в света. По този начин всеки един следващ приплод е с много подобрения.

Работят с дажби за сухостойни животни, бременни юници и юници за осеменяване. На друга рецепта са телетата от 4 до 12 месеца, тоест, тези, които не са влезли в репродуктивна възраст и тези на възраст от 2 до 4 месеца – отбитите телета. Младата фермерка Пламена Куртева изключително много държи на храненето. Дажбите съдържат силаж, сенаж (за подрастващи), царевица, пшеница, DDGS, слънчогледов шрот, соев шрот и люцерна. В Златовръх произвеждат грубите фуражи сами.

В бъдеще ще използват и 300 дка култивирано пасище. Това, според фермерите, ще се отрази финансово добре на разходите за храна, защото кравите ще набавят грубите фуражи чрез нея. Пасището ще бъде разделено на клетки.

Във фермата нямат бик, преди години са практикувани и естествено покриване, но днес осеменяването е изцяло изкуствено. Угояват само мъжките приплоди след 60-ия ден – около 40 на брой - във втори обект – в село Чешнегирово - до тегло между 420-450 килограма, до 13-месечна възраст, след което продават на кланица.

Част от ветеринарни екип в Златовръх е д-р Димитър Котаров. Прилагат профилактика, ваксинации, индивидуална антибиотикограма и хуманно отношение. Стресът оказва негативно влияние върху животните, казва докторът. Дори добитото количество мляко от крави, гледани според хуманните изисквания и такива, не по тях, да е еднакво, качеството е съвсем различно. В тази ферма остават процеса на отелване да продължи възможно най-естествено. Двамата ветеринари се намесват само в краен случай. В първите три часа телето пие около 3-4 л коластра, споделя д-р Котаров.

Екипът е гордостта на Пламена Куртева. Състои се от около 20 служители, сред тях двама механизатори, шест оператори доячи, двама ветеринари и трима гледачи на телета.

Досега семейството е изпълнило три проекта по подмерки 121 и 4,1. А мотивацията е това, което обединява всички във фермата в Златовръх.

 

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Април 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg