Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Януари 2011
Компенсаторни плащания за законови ограничения по „Натура 2000”
Биоразнообразието на Европа все още е сериозно застрашено

Компенсаторни плащания за законови ограничения по „Натура 2000”

print

e-mail facebook

Биоразнообразието на Европа все още е сериозно застрашено. Европейският съюз не постигна целта си до 2010 г. да спре загубата му. Оценката за изпълнението на плана за действие на Комисията за състоянието на биологичното разнообразие показа, че в Европа то продължава да е сериозно застрашено поради прекомерно обременената от човешката дейност околна среда. За съжаление, в това пагубно за природата поведение попадат и някои производствени практики и навици на земеделските стопани по света. „За производството на селскостопанска продукция отиват приблизително 80% от водата на средиземноморските страни”, алармира директорът на офиса по европейски политики на Световната екологична организация WWF Тони Лонг. Не е случайно и че един от вариантите за реформа в Общата селскостопанска политика (ОСП), представен от еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош на 18 ноември т.г., предполага екологична ангажираност на земеделските стопани. От своя страна екологичната общност в над 100 страни по света предупреди чрез думите на Тони Лонг, че „ще бъде критично важно „Натура 2000”, Рамковата директива за водите на Европейския съюз, устойчивото използване на земята, смяната на културите да бъдат задължителни. Ако промените в ОСП са козметични, те няма да завоюват политическа и обществена подкрепа в тези тежки за финансите времена.” Затова и Ос 2 от ПРСР е средство на ОСП за подобряване на околната среда и природата. Самите мерки в нея са най-тясно свързани със земеделските земи с висока природна стойност. В тази връзка са предвидени и компенсации за стопани по „Натура 2000”, които започват от догодина. ЕС е определил компенсаторните плащания за земеделски и горски стопани, чиито земи попадат в защитените зони по „Натура 2000”, тъй като съхранението им е особено важно условие за опазване на биоразнообразието. В България защитените зони по „Натура 2000” са 114 за птиците (20,4% от територията на страната) и 228 защитени зони за местообитанията (29,5%). Общото покритие на местата по „Натура 2000” е 33,8 на сто от територията на България, едно от най-големите в Европа.

Стартът на мярка 213 „Плащания по „Натура 2000” и плащания, свързани с Директива 2000/60/ЕК” беше отложен заради закъснението в официалното определяне на териториите от „Натура 2000”, обнародването на заповедите за тяхното обявяване и изготвянето на планове за управлението им. Чакаше се и приемането и влизането в сила на ясни ограничения за селскостопански и горски дейности в заповедите за обявяване на зоните и/или в плановете за управлението им. В крайна сметка механизмите, по които българските земеделски стопани ще получават компенсаторни плащания по мярка 213 „Плащания по „Натура 2000” за земеделски земи” от Програмата за развитие на селските райони на практика бяха обсъдени едва в края на юни м.г. в Министерството на земеделието и храните. Случи се след участието на зам.-министър Светлана Боянова в работна среща с експерти от Службата по управление на земите и водите на Кралство Нидерландия, Wageningen International и експерти от Дирекция „Развитие на селските райони” на агроминистерството, която е управляващ орган на ПРСР. Тогава бяха представени и резултатите от изпълнението на проект „Въвеждане на природосъобразни земеделски практики в „Натура 2000” зони”. Той се изпълнява от българо-холандски екип и се финансира от програма BBI/MATRA на холандското правителство. Една от основните му цели беше разработването на Методология за определяне на компенсаторните плащания към фермерите, чиито земи попадат в зоните от „Натура 2000” по европейската Директива за местообитанията. След като разработената методология беше разгледана от експертите на Управляващия орган на ПРСР, беше планирано мярка 213 „Плащания по „Натура 2000” за земеделски земи” да стартира през 2011 г., като първоначално по нея ще се компенсират забраните за земеделски дейности, разписани в заповедите за обявяване на защитените зони за опазване на птиците.

Очаква се Министерството на околната среда и водите скоро да издаде оставащите девет от общо 114 заповеди за обявяване на защитените зони по Директивата за птиците. След като екоминистерството издаде и заповедите за обявяване на защитените зони и по Директивата за местообитанията и те ще бъдат включени в мярка 213. Тя е свързана с плащания по „Натура 2000” и плащания, свързани с Директива 2000/60/ЕС (Рамкова директива за водите) за земеделските земи. Мярката ще компенсира земеделските стопани за пропуснати доходи и направени разходи по изпълняване на задължителните законови ограничения по режима на земеползване на земеделски земи, които са част от екологичната мрежа „Натура 2000”. Целите са да се постигне поддържане и/или възстановяване на видове и природни местообитания.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Януари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg