Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 28 Януари 2020

Януари 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Юли 2019
Декалб рапицата – рекордьор по добив
Екстайм с резултати от 522 кг/дка

Декалб рапицата – рекордьор по добив

print

e-mail facebook

В земеделската кооперация в с. Бъдеще, както и при всички фермери, заложили на бранда Декалб, добивите от рапица са рекордно високи. След приключване на жътвата на опитно поле в старозагорското село, където бяха заложени 7 хибрида резултатите са следните:

Най-високият резултат е от Екстайм - 522 к/дка с 9% влага. Хибридът е от новото портфолио и е един от претендентите за топ продукт сред рапичните хибриди. От няколко локации в страната Екстайм е с най-високи показатели. На второ място се нарежда Експрешън, също средно ранен, а на трета позиция е Експаншън. И трите хибрида са предпочитани в кооперацията и резултатите са почни идентични с тези на производствен посев, подчерта Борислав Лачев, търговски представител за Южна България за Декалб.

По-високият добив се обуславя не само от впечатляващите характеристики на селекцията, но и от по-ниската посевна норма. Растенията имат повече странични разклонения, проветривостта в масивите е по-добра, рискът от болести е по-малък, растенията възприемат неблагоприятните климатични условия по-толерантно. При реколтирани растения между 20 и 35 на кв./м се образуват по-голям брой вторични и третични разклонения, които държат основното стъбло изправено, обясни още Борислав Лачев.

Земеделската кооперация в с. Бъдеще от години залага на бранда Декалб, разказа председателят й Теньо Черкезов. „Всичко онова, което получаваме като резултати, кореспондира близко с качествените показатели на рапицата, което ни дава основание, че ние сме правили всичко онова, което се изисква и съответно крайните резултати могат само да ни радват и да продължим да работим с Монсанто. Работим заедно с екипа на фирмата, защото имаме взаимно разбиране.“

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2019ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Ние трябва да създаваме иновации, които да помагат за изхранване на населението
Проф.Ангел Ангелов, преподавател в катедра "Биотехнология" и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив

Много сме силни в сегментите, които носят добавена стойност за фермерите
Ани Димитрова, Търговски мениджър в Nuseed

На запад от рая
Овощните градини край с. Радотина - биоземеделие по учебник

Как се успява наопаки
Уникални за света български предприемачи представи Институтът за агростратегии и иновации

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg