Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Февруари 2011
Как да отговорим на повишеното търсене на рапица
Годишна техническа среща, организирана от фирма „Рапул България”, събра земеделски производители от цялата страна

Как да отговорим на повишеното търсене на рапица

print

e-mail facebook

Годишна техническа среща, организирана от фирма „Рапул България”, събра земеделски производители от цялата страна в комплекс „Ривиера” край Варна. Семинарът се проведе от 2 до 4 февруари. На него бяха представени най-новите хибриди рапица с марка Rapool за 2011 г., както и високопродуктивните слънчогледови и царевични хибриди от „Заатен-Унион” Румъния. Лекциите по време на техническата среща бяха водени от г-жа Евелина Маринова, управител на „Рапул България”, г-н Алдеску и г-н Крайчиу от „Заатен-Унион” Румъния. Симон Гьорц от „Рапул Германия” направи икономически анализ на пазара на маслодайните култури както в Европа, така и в световен мащаб. Препоръки и насоки за производството на житни култури представи С. Бьозе от „Заатен-Унион” Германия.

Скок във фючърсните цени на реколта 2010 на рапица и пшеница в сравнение с предходната реколта отбеляза икономическият анализатор Симон Гьорц. Повишението се дължи на намалените площи и добиви заради екстремните климатични условия в Европа. Фактор на пазара се оказаха наводненията в Централна Европа, особено в Полша и Унгария. От традиционна износителка на пшеница Русия се превръща във вносител на жито заради провалената реколта през лятото на 2010 г. Така през сеитбената кампания на миналата есен се регистрират намалени посевни площи вследствие на суша, наводнения, измръзване, които са последвани от забавено есенно развитие на културите.

От ноември 2010 г. до сега борсовите цени на рапицата и пшеницата са тръгнали нагоре, констатира още Симон Гьорц. Вследствие на това цените на вътрешните пазари се доближават до борсовите цени от 235 евро за тон пшеница и 453 евро за тон рапица. Сред основните причини за повишението на цените са ниското производство на рапица в света през 2010 г. и минималните количества от складови наличности, които вече са под критичната граница от 10%. В същото време в ЕС търсенето рапица е повишено заради покриване на квотите за биогорива. Всичко това води до необходимост от повишаване на добивите през настоящата година и увеличение на посевните площи. Страни като Украйна и Канада, които са традиционни големи износителки на рапица, сега отчитат спад в износа съответно с 23% и 5%, подчерта още Симон Гьорц.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Февруари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg