Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 29 Февруари 2020

Февруари 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Декември 2019
Ние се намираме в голяма конкуренция с така наречените комерсиални породи
Проф. Дойчо Димов – председател на Сдружение за отглеждане и развъждане на Маришките овце

Ние се намираме в голяма конкуренция с така наречените комерсиални породи

print

e-mail facebook

- Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришките овце е почти на 30 години. Какво е развитието до момента?

- В началото бяхме 17, а днес сме 111 участници на XIII-та Есенна изложба на Маришките овце. Относно овцете – в началото бяха около 600, а сега, особено Ваклата Маришка овца, достигна популационен размер 8000 животни. Успяхме да задържим на сравнително едно и също ниво Бялата Маришка овца, така че според нашите възможности и според условията, осигурени от страната, ние правим усилия да съхраним двете български местни породи, които са част от нашето културно наследство.

- На XIII-та Есенна изложба на Маришките овце в Пловдив видяхме повече животни от породата Вакла Маришка. Тя ли е по-разпространена у нас?

- Към настоящия момент към нея има по-голям интерес. Няма голяма разлика в продуктивните качества на Ваклите и на Белите Маришки овце. Онова, което отличава тези две местни породи от останалите е, че те са продуктивни. Забележете, че не казвам високопродуктивни. При добро хранене и гледане от Ваклата Маришка овца може да се получи около 130 л мляко на доилен период. А отбитите агнета на 60-дневна възраст носят допълнителен доход за фермера. Освен това, голямо значение при развъждането на тези две породи е голямата любов на местните овцевъди. В признаците и подходите, по които се води селекцията, е включен и показателят „красота“.

- Какъв е ареалът на отглеждане на тази порода?

- Бялата Маришка овца се отглежда предимно в Пловдивска област, но е разпространена в цялата страна. Трябва да се похваля, че в последните 4-5 години овцевъди от района на Банско проявиха интерес и вече имаме създадени няколко стада. Това е шанс за Бялата Маришка овца да оцелее, тъй като ние се намираме в голяма конкуренция с така наречените комерсиални породи. Новото поколение овцевъди се поддава на голямата реклама, с която идват интродуцираните породи и затова борбата е тежка. Нашата цел е да привлечем вниманието на хората, които имат желание да гледат овце, да гледат нашата порода. Ние приемаме това предизвикателство. Както много пъти съм казвал - овцете не са кучета и котки, а те трябва да носят доход, който идва от произведеното мляко и агнета.

- Какви са най-ценните качества на породите? Каква е тяхната ефективност?

- Това е комплекс от качества. Тези две български породи са с комбинирана насока на използване – и за мляко, и за агнета. На първо място, те са част от нашето културно наследство. На второ място, отглеждани по традиционна технология – те дават добър доход. Бих добавил и добрите вкусови качества на млякото и месото. Конкретно за месодайните качества – няма тази характерна тежка миризма на агнешкото и това привлича изискания консуматор. За съжаление, вълната, която притежават двете породи, а тя е мека, с 46 до 48 качество, някъде стига и до 50, няма достатъчно добра цена. Аз съм обнадежден, че всяко старо се завръща, така че се надявам бъдещите поколения да възобновят интереса към вълнените изделия. Бих добавил още, че и двете породи не са капризни за отглеждане.

- А какво е качеството на генетичния материал на двете породи, как поддържате генетичните линии?

- Имаме развъдни програми, които са одобрени от земеделското министерство. Развъдната програма на Бялата Маришка овца се осъществява с 875 овце-майки и 41 коча. През 2019 година са оставени за разплод 141 женски агнета и 13 мъжки от тази порода. На Ваклата Маришка развъдната програма се изпълнява с 8212 животни, от които 424 коча. Тази година за разплод са оставени 1735 женски агнета и 123 мъжки. Знаете, че и двете породи са със рисков статут. Целта на нашето сдружение е не само да ги съхраним, а и да усъвършенстваме техните продуктивни качества. Ние си даваме сметка, че ако тези породи не носят достатъчен доход на българските фермери, те няма да бъдат конкурентоспособни на останалите. Нашата работа е свързана на първо място с идентификация на животните, оставени за разплод. В същото време вписваме информацията в родословната книга и проучваме част от техните продуктивни качества. Това е една специфична работа, характерна за дейността на зооинженерите, които работят в развъдните организации.

- Каква е цената на овчето мляко в момента?

- За никого не е тайна, че през 2019 година изкупната цена на суровото овче мляко е между 1,10-1,20 лв. за литър. Това е ниска цена, която демотивира овцевъдите да доят през по-дълъг период. Тази нестабилна пазарна среда по отношение на ниските цени, както на млякото, така и на агнетата, дава възможност на хората да се адаптират към промените в пазарната среда. Когато цената на овчето мляко е ниска, тогава овцевъдите се стремят да отгледат до по-голямо живо тегло агнетата, а когато е висока – обратното. В този случай отбиват по-рано агнетата.

- Кой е виновен за ниската цена на млякото?

- Пазарът е свободен, а ние сме малка държава. В този случай навлизат чуждестранни производители, които са с много по-големи потенциални възможности. Това е една от основните причини цените да се колебаят, а местните овцевъди да бъдат притиснати.

- Как да се постигне конкурентоспособност при отглеждането на овце?

- Трябва да докажем добрите продуктивни възможности и адаптационни способности на нашите български местни породи при условията на традиционния начин на отглеждане. А именно – при добър оборно-пасищен режим те дават и добра, и ефективна продукция. В същото време това, което трябва да се подобри при отглеждането на овцете, е технологията, механизацията на самия процес. Това е доене, стрижба – всичко се извършва на ръка и донякъде отблъсква по-младата генерация. Необходимо е и изграждане на изкуствени пасища.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Декември 2019ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Горещо препоръчвам новата ни селекция
Георги Герджиков, промотър ключови клиенти на фирма Кортева

Икономически изгодни Пакетни Предложения от ФМС Агро България
Продукти, които отговарят на най-добрите земеделски практики

Кубота България награди най-добрите си дилъри за 2019 г.
За първенците е предвидено и посещение на заводите на Кубота в Япония

Може да внасяте от Нидерландия знания и технологии
Ари Фелдхайзен, земеделски съветник на Кралство Нидерландия в посолствата в София и Букурещ

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg