Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Май 2020
Водната лилия е за специални хора
Дойчин Владимиров, собственик на градински център

Водната лилия е за специални хора

print

e-mail facebook

 

- Г-н Владимиров, колко вида лилии отглеждате във Вашето стопанство?

- В България и цял свят са разпространени 2 вида лилии - зимоустойчиви, а другите са топлолюбиви. В нашата ферма преди всичко предлагаме зимоустойчиви водни лилии. Когато се поставят по-дълбоко от 50 см дълбочина в езера, те не се местят и презимуват без проблем. Това е двуцветна уникална водна лилия. Патентована е. Отгоре тръгва цвят, който е като кайсия, надолу леко жълтее и накрая до цветоноса вече розовее. Колкото повече цъфти, толкова по-красива става. Всички водни лилии са силно ароматни. Сутрин, като се отворят цветовете, целият район е наситен с аромата им, като парфюмерия е. Водната лилия цъфти в зависимост от дълбочината на водата, от хранителните вещества и това определя колко време ще държи цвета. Обикновено е от 3 до 7 дни. Водните лилии в България са плаващи, но ако погледнете цветоноса, ще видите как той се повдига над водата на около 10-15 до 30 см.

В света като цветова гама съществуват много разновидности. Спомням си, когато за първи път проявих професионален интерес към лилиите - познавах само 4 цвята – бяла, жълта, леко розова и цикламена, но когато застанах срещу професионалист, разбрах за какво разнообразие става дума. Той ми показа един огромен каталог и ме накара да си избера коя искам да купя. И в този момент почувствах огромно неудобно от невежеството си. Познати до момента са 320 цвята лилии, от които 156 зимоустойчиви и още толкова тропически. Във фермата ни освен водните красоти ние имаме и желаем да разнообразим асортимента на водните растения в България. Много от тях са непознати в България и лека-полека го правим. Започнахме с 4 цвята водни лилии, като нашата мечта е през 2020 г. на разумни цени да разпространим 20 различни патентовани цвята. Погледнете колко много пчелички има по цветовете. Те са показател, че растението отделя много нектар и неописуем аромат. Всяка лилия има индивидуалност, собствен аромат. В началото си мислех, че цветоносът е малък, но сега виждам, че пълни една мъжка длан. Колкото е по-голям цветоносът, това означава, че лилията е гледана добре и в езерото има оптимални условия за развитието й. И да знаете - лилиите колкото по растат, по-красиви стават. Август, септември цъфтежът е по-слаб, докато в началото на юни-юли става по-интензивен и обилен. Необходимото пространство за една водна лилия е около 1 кв./м. Тя има няколко цветоноса, отдолу под водата има заложени нови. При благоприятни условия тя цъфти като роза и всяка една от тях със собствено обаяние и неповторима красота и чар. Погледнете онази - тя е именувана Принцеса Елизабет - розова с малко синьо в нея и колкото цъфти, става все по-наситена, в това се състои нейната прелест. Цветът й е по-дребен, дискретен и нежен. Друга водна лилия е бялата нимфея, която е в червената книга на България, но в нашата ферма е култивирана. Дивата форма е с по-малки цветоноси и по-наситенозелени листа.

- Коя от всички е царицата на лилиите?

- Всички те са уникални сами по себе си, но лично за мен, а и според желанията на клиентите това е Черната принцеса. Някой би казал, че е червена. Но има нещо много интересно в нея – първия ден тя е червена, но на втория става по-тъмна, докато почернее. Другата, която е уникална, е Мангкала убол - втората по сила и по красота. Видиш ли я веднъж, се влюбваш в нея. Другата водна лилия е с цвят на праскова отгоре и отдолу вече придобива кайсиев цвят. Наситеността направо прелива. Цветовете отстоят от водата на около 30 см, готови да ги откъснем. Следващата уникална водна лилия е Синята водна лилия с много голям цветонос. Тя е нашата малка гордост и този син цвят ни предизвика да създадем тази ферма.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Май 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg