Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Февруари 2011
МЗХ вече е отговорно за контрола по цялата хранителна верига
д-р Мирослав Найденов – министър на земеделието и храните

МЗХ вече е отговорно за контрола по цялата хранителна верига

д-р Мирослав Найденов

print

e-mail facebook

- Кои са предизвикателствата и амбициите в политиката на първия български земеделски министър по професия ветеринарен лекар през 2011 г., когато светът отбеляза 250 години от съществуването на ветеринарната професия, а НВМС у нас чества своя 130-годишен юбилей?

- Приоритетите във ветеринарната област на Европейския съюз включват разработване на едно опростено законодателство с по-гъвкав подход по отношение използването на ваксини за предотвратяване, ограничаване и ликвидиране на някои болести по животните, както и улесняване на процедурите за оползотворяване на финансовите ресурси. В този смисъл здравеопазването на животните в Общността ще продължава да играе ключова роля и за в бъдеще при търговията с животни и животински продукти за гарантиране безопасността на храните и фуражите, както и за предотвратяване на зоонози. Здравето на животните предизвиква загриженост у всички европейски граждани и тази загриженост произтича от това, че то е свързано с общественото здраве и безопасността на храните от една страна, а от друга – и със загубите за икономиката. Виждате и ситуацията, която имаме с шапа. Предприехме бързи и адекватни мерки, за да противодействаме на разпространението му и оценката на ЕК за нашите действия беше положителна.

Изключително съм доволен, че през 2011 г. ще започне да функционира Българската агенция по храните. Върху структурата на тази нова институция работихме много през първата година от управлението на ГЕРБ, проучихме международния опит, възползвахме се от дългогодишните традиции на Националната ветеринарномедицинска служба, за да създадем оптимални добри условия агенцията да започне да работи като ефективен модел.
Целта ни е всеки български потребител да бъде сигурен, че консумира безопасна храна, а това може да се случи, след спазването от страна на производителите на строги критерии за производството на земеделска продукция, оттук и на храни, които отговарят на стандартите за качество. Ще припомня, че точно с тази цел въведохме стандарта „Стара планина” при производството на колбаси, след като години наред българинът не знаеше какво точно яде и за какво си дава парите. Пазарът е твърде динамичен, там можем да открием най-разнообразни продукти от най-евтини до скъпи колбаси. Въпрос на избор е кой какво ще предпочете според джоба и грижата за здравето си.

- С какви нови отговорности и задължения Ви натоварва приетия от парламента Закон за създаване на Агенция по безопасност на храните, според който тя е към министъра на земеделието и храните чрез преобразуване на Националната ветеринарномедицинска служба?

- Три от съществуващите четири компетентни контролни органа, които се преобразуват в агенцията са в системата на МЗХ и осъществяват контрол на всички първични продукти (суровини) от растителен и животински произход, контрол на производството и търговията с храни от животински произход и фуражи, граничен ветеринарен и фитосанитарен контрол, контрол на ветеринарномедицински продукти и препарати за растителна защита и торове, контрол за опазване здравето на животните и растенията и хуманно отношение към животните, както и контрол на странични животински продукти. Единствено контролните дейности на Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), които преминават в агенцията, досега не са били в ресора на МЗХ, а именно:

  • Контрол на обектите за производство, преработка, пакетиране, препакетиране, съхранение и транспорт на храни от неживотински произход;
  • Контрол на обектите за търговия и условията за съхранение и транспорт на храни от неживотински произход;
  • Контрол на заведенията за обществено хранене, условията за приготвяне на храни в тях и използваните технологични методи;
  • Контрол на вноса на храни от неживотински произход.

Със стартирането на Българската агенция по безопасност на храните министърът на земеделието и храните ще продължи цялостно да осъществява политиката по безопасност на хранителната верига и да участва в заседанията на Съвета на Министрите на ЕС по земеделие и рибарство и ефективно ще защитава позицията на България в областта на безопасността на храните и ветеринарните въпроси, които са под негово ръководство. МЗХ ще продължи да изпълнява функции по изготвяне на политиката, хармонизиране на европейското законодателство и изготвяне на национално законодателство, както и осъществяване на координация с Главна дирекция „Здравеопазване и потребители” към Европейската комисия.

Една от целите на обединения контрол е лесната и ефективна координация с еднакви критерии, процедури и мерки, за да се избегне различната интерпретация по прилагането на законодателството, което би могло да доведе до различна тежест върху бизнес операторите.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Февруари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg