Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Септември 2020
Собствениците на земя получават един много голям ресурс, без да плащат данъци
Костадин Костадинов, председател на НАЗ

Собствениците на земя получават един много голям ресурс, без да плащат данъци

print

e-mail facebook

 

Г-н Костадинов, тази година e критично тежка за зърнопроизводителите. Има ли изключения в някои райони?

Изключително трудна година до момента заради резултатите, които се получиха от есенните култури, но това не е в цялата страна. Има райони, които получиха много добри резултати. При тях нещата ще са нормални. Проблем ще бъдат райони с трайно засушаване и получили ниски добиви от ечемик, пшеница, рапица.

Каква е картината в Добричкия регион?

Средният добив от пшеница е 178 кг/дка. Като има райони в източната част към морето и североизточната, където резултатите са около нула, а в същото време има и тотално пропаднали площи на 100%. Резултати от 50 до 150-180 кг са нищо на фона на това, което трябва да се заплати като рента. Ще ви дам един пример. Разходът за производство на пшеница е около 100 лв./дка и в Добруджа на някои места рентата е около 100 лв. Приходът, примерно, при 100 кг зърно е 30 лв./дка. В момента нещата не са добре и с пролетниците, но нека очакваме все пак дъжд, надяваме се впоследствие те да компенсират нещо от тези загуби.

Твърде висока цена ли е 100 лв. и ще искате ли рентата да падне?

Аз от няколко години говоря, че това е твърде висока цена на рентата специално за Добрич, защото тя не стои на икономическа база. Рентата по принцип е продукт на печалбата. В последните години стана едно наддаване, едно ламтене за земя в определени райони и много от колегите сами вдигнаха рентата до тези нива. Например, при търгове за държавна земя играят производители за закупуване до 10 хил. дка и елате вижте цените от 100-120 лв. и това е доброволно. Те сами наддават, не можеш да спреш човек, който е решил да дава такава цена и не мисли какво ще се случи след това.

Земеделските кооперации също вдигнаха рентата и в момента виждаме резултата. 2020-та е една лоша година и много хора ще фалират, нямат възможност да си изплатят рентата. През годините това е едно състезание за наддаване на рентата, а същевременно сега има хора, които не са плащали препарати и семена и дължат пари на доставчици. Това ще утежни още повече нещата и смятам, че краят на годината ще бъде доста труден.

Кой може да спре покачването на рентата?

Годината ще даде добър урок на всички за това. Обикновено гледаме как е в другите страни. Давам ви пример с Франция. Там нещата са урегулирани от държавата, защото все пак държавата дава субсидиите на тези производители. Тези субсидии се дават производителите да бъдат конкурентоспособни на европейския пазар и ако се получи едно такова наддаване, като у нас, ще има загуби. Какво се случва тази година. Ето виждате лоша година, дължат се пари и се обръщаме към държавата да ни помогне. В много страни по света имат финансов инструмент, който е в защита на доходите на земеделските производители. При такива случаи земеделският производител не се обръща към държавата, а към застрахователната компания, на която е платил.

Проблемът с високите ренти не е само в Добруджа, той тръгна лавинообразно в посока Северна-Североизточна България, Силистра. Вървят и те по нашия път. В Южна България си останаха на стария принцип – размерът на рентата е процент от произведената продукция. Там нещата си по-добре.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg