Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 27 Януари 2021

Януари 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Октомври 2020
Насоките в новата ОСП ще се определят от силните на деня
Мариана Милтенова, председател на УС на Националното сдружение на градинарите

Насоките в новата ОСП ще се определят от силните на деня

print

e-mail facebook

 

Г-жо Милтенова, какво е настроението на градинарите в момента?

Различните производители са с различни настроения, но не са оптимисти. Като цяло, проблемите са ги затрупали, те не спират и не намаляват. Някои са по-доволни от това, че вече са намалили производството и площите със зеленчуци.

Защо?

Защото нещата не се развиват в посоката на подобрение на ситуацията в сектора. Работната ръка е недостатъчна. Трудно им плащаме на хората. Трудно ги задържаме да работят.

Най-големият проблем е водата. Сушата е огромна. Съсипа буквално голяма част от нашите производители в секторите зеленчуци и плодове. Проблемът с напояването е възлов в нашия сектор.

Вашите очаквания за новата ОСП?

Вие знаете. Силните на деня казват: Искаме същото, както досега.

Кои са силните на деня?

Е, не знаете ли? 20 души, които получават по 20 милиона евро, а останалите 54-55 хиляди производители - по 500 евро на година.

Какво ще правите? Идва зима.

Идва зима и се молим за дъжд и сняг. Молим се, ако е възможно ДФЗ и МЗХГ да си променят политиката и да обърнат внимание на напояването, защото не могат да се произвеждат плодове и зеленчуци без вода. Наистина без вода страдат всички сектори на земеделието, но най-много страдат секторите плодове и зеленчуци. Продукцията съхне.

Вашата оценка за водената политика в агросектора.

Уважавам и оценявам усилията на министър Танева. Може би, тя е първият министър и единствен до момента, който се опитва да направи нещо и да помогне. Но тя не може да направи всичко по много различни причини. Първо, проблемите са натрупани страшно много и зависят от много хора. Второ, ако тя реши да направи нещо, може да засегне много икономически интереси. Има вече хора, които са станали силни на деня. Предполагам, че на нея не й е лесно. Тя има желанието и смелостта да работи. Тръгна да говори с веригите и да им поставя някои условия. Тази година за първи път нашите хора влязоха в супермаркетни вериги да продават. Видя се, че има възможност. Заместник-министър Вергиния Кръстева също се опитва да вникне в проблемите. Опитва се да намери решения и да реагира на поставените въпроси.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Октомври 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
С развитие на лозарството искаме да осигурим добра заетост в района и да запазим местния сорт Гъмза, който е нашата гордост
Петьо Петров, зърнопроизводител, лозар и винопроизводител, с. Ново село, обл. Видин

Мурсалският чай привлича млади производители
Древните вярвали, че растението може да изцери раните, нанесени от желязно оръжие

Кубота – една разумна инвестиция
Тракторът М5111 и сеялката SD1450 – отлична комбинация

Петко Симеонов, биологичен пчелар
Комбинацията от ниска цена, лоша реколта и недостатъчно подпомагане е причината голяма част от пчеларите да се отказват от този бизнес

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg