Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 29 Ноември 2020

Ноември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Октомври 2020
Притеснението ни е, че продаваме под себестойност
Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Притеснението ни е, че продаваме под себестойност

print

e-mail facebook

 

Г-жо Жекова, заради тежката суша през 2020-та поискахте годината да бъде обявена за форсмажорна за районите, пострадали от бедствието. Вашите очаквания?

В публичното пространство се спекулира, че единственото нещо, което целим, е да отпаднат рентите. На практика това е невъзможно предвид договорите, които са разписани в Добруджа. Целта ни е да паднат цените на общинските земи или държавните земи, защото те нямат клаузи в договорите за форсмажорна година. Това са цени, които са дадени доброволно и са договорени между общини и държавен поземлен фонд. Там всеки е играл индивидуално и е преценил каква да бъде рентата за тази земя. Целта е да помогнем на всички, които се занимават със земеделие, които са съвестни земеделци, които са съвестни данъкоплатци и съвестни платци на рента до този момент - те на практика да не фалират.

Рентата е разписана по договори и тя представлява два варианта. Това са масовите договори в Добруджа. Единият вариант е 30% от произведената продукция. Тази рента ще бъде изплатена на всяка цена, вторият вариант са твърди ренти.

През последните години конкуренцията изигра силна роля в увеличаването на рентите. И рентите в Добруджа стигнаха до невероятните 120-130 лв./дка. Там където има разписана твърда рента в договора, тя също ще бъде изплатена, ако не се достигне до договорка между арендодател и арендатор.

Смятате ли, че реално би могло собствениците на земеделски земи доброволно да решат да намалят рентата, от една страна, и не е ли дошло време държавата да се намеси по отношение на рентите и да се сложи таван. Нищо, че говорим за пазарна икономика.

На първия въпрос ще дам такъв отговор. Отношенията между арендодател и арендатор са изключително лични. Т.е. да имаш доверие на човека, който години наред ти е плащал рента. В последните години в Добруджа има коректно плащане на ренти по 80-90-100 лв. и тази година просто да проявиш търпение или да разсрочиш задълженията, които арендаторът има към теб, с надежда да я получиш следващата година или да договориш нова рента за тази година. Това е разумното. Дали ще се случи, не мога да кажа. Трябва да се срещнат интересите на две лица и по някакъв начин да постигнат извънсъдебно споразумение.

Дали държавата трябва да влезе в ролята си на регулатор на ренти, моето твърдо убеждение e - да. Това по никакъв начин няма да наруши пазарната икономика в България. За пореден път давам един и същи пример. Една капиталистическа Франция е стигнала до извода, че рентите трябва да бъдат регулирани от държавата. Не заради друго, а за да може този бранш да стои на краката си, да може да си плаща данъци и да не се получават фалити, защото един фалит на колега води до множество други фалити на други фирми като доставчици на стоки и услуги, арендодателите също са засегнати. Много хора зависят от това ние да сме жизнеспособни.

Да се върна пак на сушата – през 2007 година в Добруджа на локални места беше обявено такова бедствие. Това беше определено със заповед на кмета на община Добричка и впоследствие октомври месец министър Нихат Кабил издаде заповед за подпомагане на тези земеделски стопани. През 2008 година, когато ние отчетохме данъчните си декларации и платихме данъците си, НАП заведе дела срещу колеги земеделци за това, че са продавали под себестойност. Защото, ако ние продаваме под себестойност, ние нямаме правото да усвояваме ДДС и автоматично ще станем длъжници на ДДС. Това е проблема, който ни притеснява и който бихме имали в бъдеще с НАП. Идеята е по-скоро да спасим бранша да не влиза в излишни дела с НАП.

Тъй като съм и овощар, проведох разговори с преработватели, за които от огромно значение е да бъде обявен този форсмажор суша в Добруджа, защото нямайки достатъчни добиви от овощните култури, те не могат да изпълнят договорите за преработена продукция. А обявяването на форсмажор ще им даде възможност да предоговорят собствените си договори.

Същата е ситуацията и с износителите на зърно, с които имам договори и те не могат да изнесат количествата, които са договорени и то доста преди началото на кампанията.

В този смисъл ние сме само една част от звеното, което има невероятната нужда да бъде обявена форсмажорна година и причината не са рентите. Всички арендодатели в Добруджа ще получат своите ренти.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Октомври 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Прикачният стърнищен култиватор TERRIA - една блестяща машина за модерно земеделие
Перфектни работни органи за всякакъв тип почва

СИНДЖЕНТА – ЕКСПЕРТИТЕ В СЕМЕНА!
Компанията стартира новия сезон със специализиран екип за семена

Управлявам оранжерията през телефона Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта
Радослав Лазов, земеделски производител, гр. Благоевград

Новата серия M6002 на Кубота – подходяща, както за средни и големи стопанства, така и за животновъдни ферми
Кубота направи премиера на новата серия трактори

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg