Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Март 2011
Охлювъдството – ексцентричен или печеливш бизнес?
В България трудно се намира пазар, затова пък италианци и французи са луди по мекотелите

Охлювъдството – ексцентричен или печеливш бизнес?

print

e-mail facebook

Със сигурност за мнозина този бизнес изглежда екзотичен. Други пък ще си кажат – че каква толкова философия има в това? Лесна работа – трябва ти една гола поляна, някоя друга барака и готово. А някои навярно ще махнат с ръка – то хубаво e да се захванеш, ама в това изобщо хляб има ли? Къде ще си продаваш после стоката? В България мекотелите далеч не присъстват на ежедневната ни трапеза.

Всъщност охлювъдството нито е толкова „проста работа”, нито пък толкова ексцентрична.

Какво ви трябва, за да си направите охлювъдна ферма?

Според съветите, които можем да намерим в интернет, като цяло никак не трудно да я изградите. За начало опъвате заграждения от зебло, поставяте дървените скари и електропастирна лента. Правите конструкция от дървени колове и поликарбонатна тел. Покривате със земеделска мрежа, която ще пази охлювите от враг номер едно – птиците, а също и от преките слънчеви лъчи. Трябва да помислите и за влагата, която е жизненоважна за малките животинки – за тази цел прокарвате капково напояване. Така ще осигурите пълен комфорт на питомците си.

Според това, което пише в специализираните сайтове, инвестицията си заслужава – вложените като за начало средства не са много, същевременно рискът е твърде нисък, а печалбата – голяма.

Това е бизнес като всеки друг – със своите рискове и проблеми, коментира Станчо Тотов, охлювъд от Плевен. С него се познаваме отдавна и той, естествено, беше първият, към когото се сетих да се обърна, когато подхванах темата за охлювъдството. Преди близо две петилетки той, заедно с Огнян и Петя Кировски, също плевенчани, се захванали с на пръв поглед нестандартното начинание.

То обаче не е плод на спонтанно хрумване. „Идеята е на колегата ми Огнян Кировски и претърпя немалък период на задълбочени проучвания. След обучение във Франция пристъпихме към реализацията на проекта, разказа Тотов. „Започнахме с парк от 2 дка, с малко охлюви, но по-късно увеличихме площите, инвестирахме и в нова зала за репродукция. Всичко това не се случи за 1–2 години, но натрупания опит, както и помощта на нашия консултант от Франция ни дадоха увереност.”

Днес фермата е сред големите в този сектор у нас. Край плевенското село Крушовица, на площ около 53 дка, е разположен паркът, в който се разхождат и пасат на воля охлювите. Те са два вида – хеликс аспера максима и хеликс аспера мюлер. На още 11 дка са сградите, складовете и камерите, в които се съхранява готовата продукция. Капацитетът на стопанството е близо 50–60 млн. малки охлювчета годишно. „Това, разбира се, е плод на постепенно развитие, на сериозни инвестиции и време, през което натрупахме опит, контакти, а също и познания” – коментира Станчо Тотов. Успешно реализирали и проект по мярка 121 на ПРСР – за модернизиране на земеделските стопанства. С отпуснатите по тази линия средства купили нови дървени скари, на които животинките живеят, оборудвали се и със сеялка за бялата детелина – задължителна допълваща храна за малките охлювчета. „Така усетихме предимствата от членството ни в Евросъюза” – подчерта фермерът. Той уточни, че на стопанството са били нужни около 10 хил. дървени скари, а цената им е твърде сериозна. Така, без помощта по ПРСР, трудно биха си позволили подобна покупка.

Автор: Светослав Динков
Целия материал четете в брой Март 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg