Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Март 2011
България е в елитния клуб на държавите с вече действаща Агенция по безопасност на храните
Единен и ефективен контрол по цялата хранителна верига, обеща изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов

България е в елитния клуб на държавите с вече действаща Агенция по безопасност на храните

print

e-mail facebook

„България вече е в елитния клуб на държавите с действаща Агенция по безопасност на храните”, съобщи лично европейският комисар по здравеопазването Джон Дали, който присъства на официалния старт на дългоочакваната Българска агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска, даден на тържествена церемония на 10 февруари от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. По думите на Дали Агенцията за безопасност на храните у нас е важна стъпка не само за България, но и за Европа, предвид позицията ни на външна граница на ЕС и важността да се осигури безопасността на храните на свободния европейски пазар. „Един проблем в дадена страна може да има сериозни икономически последици в цяла Европа. Целите на новата агенция са сериозни – да подобри здравеопазването на животните, здравето на хората, безопасността на храните, на фуражите”, каза еврокомисарят по здравеопазването. По думите му, „днес е голям ден и за Европа, защото силата на ЕС е в силата на всяка една държава членка”. У нас с логото „Сигурност всеки ден” официално започна да функционира Българската агенция за безопасност на храните.

„За първи път, откакто съм министър, се вълнувам толкова много, защото преди година и половина обещахме на българското общество и на нашите деца, че ще работим за това те да слагат на трапезата си всекидневно все по-безопасни и качествени храни. Сега това ще бъде възможно”, с тези думи министър Найденов се обърна към присъстващите на форума за представянето на агенцията. С вълнение за успеха на упоритите си лични усилия по налагането и структурирането на новия контролен орган по храните министър Найденов отбеляза, че България отдавна е надеждна граница на ЕС и го доказа съвсем скоро с последните ефективни мерки по стопирането на шапа на границата ни с Турция. Посочи, че досега нито едно предходно правителство не е успяло да създаде единния българския контролен орган по храните и обяви началото на БАБХ със стария българки обичай – прощъпулник.

Българска агенция по безопасност на храните ще съсредоточи огромен властови и репресивен ресурс по цялата верига. Агентите-служители на контролния орган ще бъдат „облечени” в голяма власт, каза министър Найденов. По думите му, „един служител ще може да спре предприятия, магазини, хранителни вериги.” Поради тази причина на Министерски съвет е успял да издейства работещите в агенцията да бъдат първа категория държавни служители – т.е най-високата категория, което означава, че ще получават наистина и високи заплати в зависимост от техния ранг. Повече от три хиляди души ще инспектират над 600 000 обекта за качеството на храните.

На церемонията по откриването Найденов връчи и заповедите за назначаване на ръководството на БАБХ. Изпълнителен директор е оповестеният вече с новата си отговорна длъжност бивш генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Той ще е с трима заместници – д-р Венцеслава Тасева с ресор „Здравеопазване и хуманно отношение към животните”, д-р Тенчо Тенев – с ресори „Управление на качеството”, „Лабораторни дейности” и Център за оценка на риска, Антон Величков (бивш ген. директор на НСРЗ) с ресори „Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци”, „Продукти за растителна защита и торове”, „Обучение и квалификация” и „Контрол на фуражите”. Главният секретар на агенцията ще бъде д-р Дамян Илиев, досегашен зам.-генерален директор на НВМС, който ще е ветеринар номер едно у нас и ще представлява България пред ЕС. Директор на Центъра за оценка на риска ще е дългогодишният специалист в областта на ветеринарната медицина доц. Бойко Ликов.

Специална дирекция за управление на качеството на храните ще действа в БАБХ, обяви д-р Войнов. По думите му, такава досега не е съществувала у нас. Целта на агенцията ще е и подобряване качеството на хранителните продукти у нас. „Сериозно акцентираме върху качеството на продуктите. Започваме работа по стандартите за хляба – за бял, Добруджа и типов хляб”, обяви д-р Войнов, изразявайки готовност за незабавен, амбициозен и единен контрол на безопасността и качеството по цялата хранителна верига от фермата до масата. Обявената амбициозна дейност действително започна още в първите дни след откриването на агенцията.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Март 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg