Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 16 Септември 2021

Август 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Април 2021
Розова експлозия от вкус и аромат
Ина Абаджиева: Много силно вярваме в потенциала на българската роза в кулинарията

Розова експлозия от вкус и аромат

print

e-mail facebook

 

Кокосови бонбони с розова вода и шоколад, ризото със скариди и розова вода, персийска любовна торта и още много рецепти. Зад тези екзотични имена стоят сестрите Ина и Росица, които вплитат вкуса и аромата на българската маслодайна роза в кулинарията. Тяхна е идеята за създаването на шоколад с рози през 2014 г., който е ръчно правен и е първият по рода си шоколадов продукт с българско розово масло. През 2015 г. създават млечен шоколад и бял шоколад, с отличителна нотка на роза. Година по-късно се появява серия сладка със 100% плодови захари. И още …чайове, розова вода за готвене и пиене, насипни ядливи цветя.

Ина Абаджиева: „Много силно вярваме в потенциала на българската роза в кулинарията, тъй като това е пазарна ниша, в която има още много какво да се направи. Вярваме, че българската маслодайна роза е богатството на България и е много ценна, стойностна суровина и следва да бъде влагана във висококачествени продукти с висока добавена стойност.

Искаме да обърнем внимание на хората, че това е нещо изключително приятно и може да бъде част от тяхното ежедневие, за да бъде по-хубав денят им. Българската роза е много харесвана, но по-скоро бих казала, че тя е много търсена от чужденци.“

Именно затова, признава Ина, пазарна ниша за тези продукти са намерили основно в Азия, с основен акцент Япония. Споделя, че на българите също им е интересно и любопитно, но те са малко по-консервативни към опитване на нови вкусови комбинации.

Двете сестри са намерили партньори за производството на продуктите на различни места в България. Повечето от тях са в София или в Розовата долина.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Блустар на вашите полета
Добивите могат да достигнат над 500 кг/дка

Високо ниво на защита на лозята в стопанството в с. Устина – без следа от болести въпреки обилните валежи
Пропуските в растителната защита могат да намалят добива от 70-80 дори и до 100%

Биоагенти контролират успешно нощенката и царевичния стъблопробивач
Защита за посевите без пестициди

Анелия Георгиева, биопроизводител: Искаме да правим зеленчуков пастет от кейл
Кейлът е елитно зеле

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg