Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 26 Октомври 2021

Октомври 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Септември 2021
Обеззаразете семената преди сеитба
Ранкона - силно предпазно и лечебно действие

Обеззаразете семената преди сеитба

print

e-mail facebook

 

И тази година земеделецът Мирослав Иванов от гр. Криводол ще използва преди сеитбата на пшеницата обеззаразителя Ранкона от продуктовата листа на UPL. „Имаме добри резултати. Семената ги обеззаразяваме в собствената си база, след като закупихме специализирани машини за извършване на тази дейност. Работим с Ранкона, защото дружно тръгват семената, не ги потиска при поникването и продуктът е на много добра цена. Използваме го и затова, че е безопасен за хората, които работят с него“, твърди Мирослав Иванов, който от няколко години работи с продукти на UPL.

Ранкона са серия от продукти за обеззаразяване на семена с цел предпазване от гъбни болести, които включват Ранкона 15 МЕ и Ранкона Роял (с други търговки имена Ранкона И-Микс и Конима). И двата продукта представляват системни фунгициди с предпазно и лечебно действие срещу най-важните болести по житните: кореново и базично гниене, праховита и твърда главня по пшеница, праховита главня по ечемик и ленточна болест по ечемик.

Ранкона обеззаразява перфектно семената с максимално дълбоко и равномерно покритие. Освен безкомпромисната ефикасност в борбата с болести, пренасяни чрез семена и почва, продуктите имат и ред други предимства – иновативна микроемулсионна формулация, активни вещества, използвани само за обеззаразяване - без опасност от резистентност, отлична течливост на семената за безпроблемна сеитба и много други.

За по-качественото покритие на семената се използват специализирани машини. Във Враца в предприятието на Пламен Атанасов се произвежда специализира техника за заготовка на семена, едновременно с това извършват и услугата обеззаразяване. Работят предимно с Ранкона. „Продуктът е много добър и на него може да се разчита. Ние, като фирма, която извършва услугата, се доверяваме единствено на Ранкона. Обеззаразени семената с Ранкона не губят кълняемата си енергия дори на следващата година. Това е продукт, с който няма запрашаване при работа, няма специфична миризма. Това е висок клас обеззаразител, а като цена е много изгоден. Отделно той не предизвиква резистентност, защото не се използва за листно пръскане. Работи се лесно, като дозата е 1 л/т семена. Покритието е много добро“, обясни Пламен Атанасов. Той допълни, че машините, с които се извършва манипулацията, са много важни, защото те калибрират семената, освен че ги обеззаразяват. После кълняемата им енергия на полето е еднаква.

Точно с такава техника е обеззаразил семената си и земеделският производител Мирослав Иванов, който обработва 20 хил. дка земя. Освен обеззаразяване на семената преди сеитба, той традиционно извежда цялостна растителна защита на посевите си, доверявайки се на продуктите на UPL.

 

Автор: Списание АгроКомпасПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Нова техника Кубота в Тракийския университет - Стара Загора
Машини, подходящи за земеделски и комунални стопанства

Фъстъкът е протеинова, а не техническа култура
Открит ден на фъстъка се проведе в Садово

23 септември е обявен за Европейски ден на биоземеделието
Европарламентът, Съветът на Европа и Европейската комисия подписаха обща декларация за учредяването на събитието

Тракийският университет отпразнува 100 години висше аграрно образование
Аграрният факултет е призван да направи дигиталната трансформация на целия аграрен сектор

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg