Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 24 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Празници Брой: Октомври 2021
Тракийският университет отпразнува 100 години висше аграрно образование
Аграрният факултет е призван да направи дигиталната трансформация на целия аграрен сектор

Тракийският университет отпразнува 100 години висше аграрно образование

print

e-mail facebook

 

Празникът, посветен на 100-годишнината от създаването на висшето аграрно образование в България, чийто правоприемник е Аграрният факултет на Тракийския университет, започна с представяне на всички му специалности в информационни щандове.

Централният площад на университета се изпълни с изключително атрактивни демонстрации от практическата част на различните специалности на Аграрния факултет – от красиви букети с жито, лавандула и цветя до копринени буби, екзотични риби и птици, технологични инженерни иновации в агросферата. Учебно-опитното стопанство, наред с различните породи животни, се представи с цялата си технологична мощ, която е нова и модерна придобивка за университета, а огромните машини, разположени на централния паркинг предизвикаха сериозен интерес сред гостите на празника.

Официалната церемония започна с разказ за вековната история на Аграрния факултет. Първият законодателен акт, с който се регламентира висшето аграрно образование в България, е приетият от Четиринадесетото обикновено народно събрание Закон за народното просвещение, утвърден с Указ № 7 от 18.02.1909 г., според който към Софийския университет „Св. Климент Охридски” се създава Агрономически факултет с две специалности – растениевъдство и животновъдство. Началото на висшето аграрно образование е поставено през 1921 г., когато в Агрономическия факултет започва учебен процес. Учебните програми са съобразени с тези на редица изтъкнати европейски университети и факултети, а първите преподаватели получават възможност да специализират в тях. През 1928 г. е построена модерна за своето време учебна база на бул. „Драган Цанков” № 8 в София и са създадени бази за практическо обучение на студентите. През 1947 г. специалностите се обособяват като самостоятелни факултети – Агрономически и Зоотехнически. През 1948 г. заедно с Лесотехническия и Ветеринарномедицинския факултет те се отделят от СУ „Климент Охридски” и се учредява Селскостопанска академия в гр. София. Следват години на трансформации и преустройства във висшето аграрно образование у нас. През 1974 г., съгласно разпореждане на Министерския съвет, Зоотехническия и Ветеринарномедицинския факултети са пребазирани от гр. София в гр. Стара Загора. Създадено е първото висше учебно заведение в гр. Стара Загора – Висш институт по зоотехника и ветеринарна медицина (ВИЗВМ) с два факултета – Зоотехнически и Ветеринарномедицински. През 1983 г. Зоотехническият факултет е преименуван в Зооинженерен, през 1992 г. в Аграрно-животновъден, а през 1995 г. в Аграрен. Тези промени в наименованието на факултета бяха свързани с разкриването на редица нови специалности, в унисон с изискванията на аграрното производство. С решение на 37-то Народно събрание, прието на 21.07.1995 г., в гр. Стара Загора е създаден Тракийския университет, в който Аграрния факултет е една от основните структури.

Ректорът доц. д-р Добри Ярков приветства цялата академична общност на факултета и гостите на празника: „За мен е чест и привилегия да съобщя официално, че Тракийски университет – Стара Загора става на 100 години, защото Аграрният факултет, който е стълб на университета има вековна история. Бъдещето се гради на основите на традициите. Независимо от времената, с различни политически и икономически промени, аграрното образование винаги е било в подкрепа на аграрния сектор. Днес ние гледаме напред, защото Аграрният факултет е призван да направи дигиталната трансформация на целия аграрен сектор и ние сме започнали вече с Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“, където сме лидери. Убеден съм, че до една година ще преобразим целия сектор в посока роботизация и дигитализация на процесите в животновъдството. Поздравявам колегите от Аграрния факултет, желая им да продължават напред със същия дух и енергия и вярвам, че бъдещето ще покаже, че тази 100-годишна история е стабилна основа. Честит празник!“

Деканът на Аграрния факултет доц. Димитър Панайотов разказа интересни факти от историята на факултета при неговите трансформации, както и за най-изтъкнатите му личности и в този дух призова: „Уважаеми колеги, бъдещето е пред нас. Нашата мисия е запазване на традициите и промяна, ние сме отговорни пред нашите предшественици да бъдем в пулса на времето, да повишаваме нивото на обучение, да модернизираме и дигитализираме образованието. Изказвам моята най-сърдечна благодарност към създателите на висшето аграрно образование и ние сме длъжни да надграждаме, усъвършенстваме и пазим това, което те са направили. Желая на всички да бъдат здрави, много творчески успехи и никога да не забравяме от къде сме тръгнали!“

На събитието присъстваха редица изтъкнати учени, настоящи и пенсионирани преподаватели от факултета, които бяха удостоени с почетни грамоти. Празникът „100 години висше аграрно образование“ завърши с музикална фолклорна програма и право българско хоро.

 

Автор: Списание АгроКомпасПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg