Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Март 2011
Нужен е статут на племенни развъдници за фермите, поддържащи породата Ил дьо Франс
проф. Радослав Славов – декан на Аграрния факултет при Тракийски университет, гр. Стара Загора и член на УС на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България

Нужен е статут на племенни развъдници за фермите, поддържащи породата Ил дьо Франс

проф. Радослав Славов

print

e-mail facebook

- Проф. Славов, на какво се крепи надеждата Ви за развитието на породата Ил дьо Франс у нас при тежката ситуация за сектора животновъдство, в който непрекъснато научаваме за фалити или закриване на ферми?

- За да стане печеливш бизнеса на фермерите, които отглеждат животни от породата Ил дьо Франс, това трябва да е съпроводено с мерки от страна на държавата за подпомагане на подотрасъла като цяло, както и с повишаване на преките плащания за провеждане на развъдна работа. Поддържането на една порода в чисто състояние е свързано с много разходи и изисква високо ниво на професионализъм. Това се отнася и за стопаните, които отглеждат животни от породата Ил дьо Франс. В този смисъл, те трябва да бъдат подпомогнати в достатъчна степен, за да имат стимул да продължат да отглеждат тези животни. Субсидията, която получават българските овцевъди в момента, е около 28 лева, което е приблизително три пъти по-малко от това, което получават тeхните колеги във Франция.

Развъдните асоциации неведнъж са поставяли въпроса, свързан със субсидирането в овцевъдството и най-вече в племенните чистопородни ферми, в които се произвежда мъжки и женски разплоден материал. Трябва да се помисли аналитично и за възможностите за износ на наши разплодни животни и трупчета от угоени агнета за ЕС и други страни извън него, като тази дейност също да бъде стимулирана по подходящ начин. Необходимо е да се вземат конкретни мерки и по отношение на разширилия се през последните месеци мащабен износ на живи животни, главно шилета и овце майки за Турция. В голямата си част това са животни от ферми, чиито собственици са сериозно финансово затруднени или са пред фалит. Нужни са неотложни мерки за овладяване на създалата се ситуация. В противен случай поголовието на овцете в България ще намалее катастрофално.

- Къде най-спешно трябва да бъдат съсредоточени мерките по отношение на породата Ил дьо Франс?

- Преди всичко трябва да се сложи акцент на развъдната работа и тя трябва да бъде стимулирана по подходящ начин. Фермите, в които се отглеждат и поддържат в чисто състояние животни от породата Ил дьо Франс, където се произвежда племенен материал на високо качествено ниво, трябва да добият статут на „племенни развъдници”. Тези ферми трябва да бъдат и с по-високо ниво на субсидиране. В момента в България има около 3000 чистопородни животни от породата Ил дьо Франс, съсредоточени основно в два научноизследователски института (ЗИ – гр. Стара Загора и ИЖН – гр. Костинброд) и няколко големи частни ферми. Благодарение на произведения от тях мъжки и женски племенен материал се развива месодайното овцевъдство у нас. Затова те трябва да бъдат съхранени и да им бъде дадена възможност да се усъвършенстват. Същото се отнася, разбира се, и за всички останали породи овце в България.

Колкото до значението на месодайното овцевъдство, то ще става все по-голямо, предвид глобализацията на проблема с изхранването на населението на планетата. В този смисъл породата Ил дьо Франс има и ще има своето достойно място в българското овцевъдство.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Март 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg