- Откога датира и какво е настоящето на Френската асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс?
- Това е една интернационална порода, защото тя съществува и се използва почти в цял свят – както в Америка, така и в страните от Източна Европа. Асоциацията на породата Ил дьо франс у нас е учредена през 1965 г. Сега в нея членуват 72 животновъди и имаме 15 хиляди овце, вписани в Родословната ни книга.
- Каква е основната ù дейност?
- Асоциацията у нас се занимава единствено с разплодни животни, а овцевъдите, членуващи в нея – технически с производството на разплодни животни. Ние имаме една схема, която позволява на животновъдите ни да подобряват селекцията и показателите на овцете от породата Ил дьо Франс.
- Към агнета за угояване или за разплод е насочена производствената им дейност?
- Към действаща практика в производството на разплодни животни. Имаме и клиенти в чужбина, които използват породата Ил дьо Франс, било за да подобряват месодайните качества на произвежданите от тях агнета за угояване, било за производство на репродуктивни животни.
- А каква цена се предлага за агнетата за угояване?
- Оценката на месодайните агнета у нас не е на килограм живо тегло, а на трупче. Когато се изкупят агнетата от съответния фермер и дойдат в кланицата, на фермера се плаща на базата на съответното окачествено трупче. Това е Системата за класификация на кланични трупове (S)EUROP, която се прилага в рамките на ЕС вече няколко десетилетия. Основните цели на въвеждането на системата са хармонизиране на законодателството на ниво ЕС, въвеждане на общо в рамките на Съюза разбиране за качество на месото и на единна скала за определянето му. Единната система за класифициране на кланични трупове стои в основата на определянето на средната за Общността цена за всеки клас месо. Така формираната средна цена се използва при взимането на важните за сектора решения за намеса на пазара чрез изкупуване на определени количества месо или за предоставянето на помощи за съхранението му в частни складове до успокояването на пазара. Тези пазарни мерки се предприемат при настъпването на неблагоприятна за производителите пазарна ситуация и тяхната основна цел е недопускане на падането на цените под определения от експертите приемлив праг. Същевременно въвеждането на единно разбиране за качество на месото спомага за постигането на по-висока степен на прозрачност на пазара. Приложението на системата във всички страни от ЕС дава възможност за сравнение на цените и качеството на кланичните трупове между отделните държави членки на ЕС и предоставянето на европейските производители на информация относно мястото, което тяхната продукция може да заеме на европейския пазар, както и възможност да получат справедлива цена за качеството, което предлагат. При системата (S)EUROP цените на едно окачествено трупче е между 5 и 6 евро на килограм трупно тегло.