Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Март 2011
Информационна кампания популяризира мерки по ПРСР
На 14 март започва новият прием на проекти по програмата

Информационна кампания популяризира мерки по ПРСР

print

e-mail facebook

Министерство на земеделието и храните инициира мащабна информационна кампания по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР), която ще се проведе в 28-те областни центрове на цялата страна. Стартът ù беше даден в София от зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова. По думите ù, кампанията има за цел да се повиши информираността сред земеделските производители по мерките от програмата. До този момент договорираните средства от ресурса ù от 3 млрд. 200 млн. евро са в размер на 1 078 207 049,00 евро, което е 33% от общия бюджет, а разплатените средства са на стойност 627 061 781,00 евро или 19% от бюджета на програмата е влязъл в българското земеделие.

Необходимостта от провеждането на кампанията се определя от няколко причини, обяви зам.-министър Боянова. На срещите-дискусии по места беше обявено, че бенефициентите по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” трябва да изпълняват вече одобрените им бизнес-планове, за да не се наложи да връщат пари.

В рамките на срещите тези земеделски производители ще получат информация за конкретните изискванията по изпълнението на техните заложени планове. Зам.-министър Боянова, информира, че най-атрактивната мярка, по която има на 100% договориран бюджет, е 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, в частта ù за закупуване на земеделска техника. Внимание по време на кампанията ще бъде насочено изцяло към усвояване на средствата, заложени по гарантираните бюджети по тази мярка, като земеделските производители ще бъдат запознати с възможностите и видовите инвестиции, които могат да направят. Това е важно, защото до края на 2011 г. фермите втора и трета категория трябва да се преструктурират, за да отговорят на стандартите на Общността за сектор „Мляко”.

В противен случай подлежат на закриване, алармира зам.-министър Боянова. За реализирането на тези проекти, свързани с покриване на стандартите ДФ „Земеделие – Разплащателна агенция” (ДФЗ–РА) ще предоставя кредити на референтен лихвен процент на земеделските производители, които имат одобрени проекти по мярка 121, обясни изп. директор на фонда Светослав Симеонов. Над 1000 ферми във Врачанско могат да кандидатстват по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, стана ясно по време на срещата-дискусия със земеделските производители от региона на Врачанско на 25 февруари. Гости на срещата бяха зам.-областният управител Валентин Литов и директорът на ОД „Земеделие” – Враца Мирослав Комитски. С проекти по гарантираните бюджети от 121 мярка могат да участват и стопани на птицеферми и свинеферми, които също трябва да покрият европейските стандарти за хуманно отношение към животните.

По време на срещите със земеделските производители ще бъде обърнато особено внимание и на мярка 142 „Създаване на организации на производители”. Зам.-министър Боянова каза, че мярката разкрива възможности пред организации от различни сектори в аграрния отрасъл да получат финансова подкрепа от ПРСР, за да имат по-голям достъп до пазарите на Общността. В наредбата по мярката се подготвя актуализация с цел нейното опростяване в организирането на кандидатите и създаването на такива организации. За да се постигне по-доброто усвояване на средствата, предвидени за мерките от Ос 2 на ПРСР, зам.-министър Боянова посочи, че ще се акцентира върху предимствата за кандидатстване по тези мерки. За повишаване на интереса към тях от Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие” бяха предприети стъпки, като облекчаване на процедурите за кандидатстване, както и увеличаване нивата на компенсаторните плащания, след одобрение им от ЕК. За първи път през тази година ще стартира и прием по 213 мярка „Плащания по „НАТУРА 2000” за земеделски земи”. „С общите заявления за плащания за единица площ стопаните ще могат да подават заявления за плащания за земи, които влизат в „НАТУРА 2000”, обясни зам.-министър Боянова. По време на срещата-дискусия със земеделските производители на 22 февруари Теофана Иванова, също експерт от МЗХ, добави, че по „НАТУРА 2000” ще има пет вида забрани, които ще обхващат трайни насаждения, обработваеми земи и пасища. Компенсациите ще бъдат от 58 евро и ще достигат до 148 евро, като ще могат да се комбинират няколко дейности, за да могат да се взимат по-големи плащания.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Март 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg