Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 05 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Януари 2022
Биоземеделие с аромат на глухарче и шипки
Лилия Стойчева: Отглеждането на глухарче е моя детска мечта

Биоземеделие с аромат на глухарче и шипки

print

e-mail facebook

 

Лилия Стойчева от Асеновград развива биоземеделие на площ от 11 дка, от които 10 дка са засадени с глухарчета, другите са буферна зона с шипки. От 2016 година е биопроизводител. През 2019 година земята й е сертифицирана като биологична. „С глухарчета всеки си е играл в детството. Цветето е прекрасно. Като билка има много полезни качества и ми трябваха доста години да осъществя тази мечта. Който е чел за полезните свойства на глухарчето, повече не се отказва от тази билка.“ Разсада Лилия закупила от гръцки биоразсадник.

Защо биоглухарче? „Така или иначе, аз съм противник на конвенционалното земеделие. Няма как билките да са третирани с химия, тогава какви билки са - как ще помагат на хората, отговаря Лилия и допълва: „Билките трябва да са естествени, натурални, от природата, без никакво третиране.“

Най-големите грижи по насаждението са свързани с почистването на плевелите, което е само ръчно.

Лилия получава продукти с добавена стойност от глухарчето. „Бера само листа, цвят и стрък. Давам ги в една семейна фирма в село Исперихово, която произвежда сироп и сладко от глухарче. Продуктите се подслаждат с петмез от фурми, което е много добре за диабетиците и за онкоболните, които не трябва да ядат захар.“

Чаят от глухарче е с невероятен аромат, казва Лилия и допълва, че пресните листа могат да се консумират в салати.

Шипките, които също отглежда, вече са 4-5-годишни. Разсадът е от Института по розата в Казанлък. „Тази година за първи път набрахме около 50-60 кг шипки, които са много ароматни. Същата фирма в Исперихово ще прави шипков мармалад, който ще съдържа само шипка и петмез от фурми.“

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg