Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 07 Юли 2022

Юни 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Април 2022
Биорастениевъдство и биоживотновъдство – в нежните ръце на млада дама
С любов и търпение по пътя на чистата храна

Биорастениевъдство и биоживотновъдство – в нежните ръце на млада дама

print

e-mail facebook

 

Албина, какво е за Вас био-то?

Това е философия. Това е начин на живот. Това е начин на мислене. Това е ежедневието каквото сме решили да имаме.

Представете се и разкажете за Вашето стопанство.

Аз съм агроном. Имам магистърска степен по биоземеделие в Аграрния университет в Пловдив. В началото започнахме биосертифицирането на земята и след това започнахме да отглеждаме биосертифицирани крави Джерсей и биволи Българска Мурра. Имаме коне и няколко вида домашни любимци.

Произвеждаме биосертифицирани млечни продукти - кашкавали, сирена, бурата, сладолед. Освен животни, имаме и бионасаждения от арония, малини, череши и вишни.

Как се развива пазарът на биопродукти?

Западна Европа е по-напред от нас. Те са започнали по-рано. Там има по-голям пазар за тези продукти. В България все още се развиваме.

Как печелите доверието на потребителите?

Ние предпочитаме директен контакт с нашите потребители. Опитваме се да обясним какво правим. Искаме клиентът да опита. Да сравни. Хората трябва да видят наистина как се произвежда един продукт. Кой го произвежда и да добие представа за етапите на производството.

Стараем се поне два-три пъти годишно да посрещаме гости при нас. Те разглеждат фермата, а ние им разказваме за целия процес. Показваме им как се грижим за биоразнообразието в района. Показваме им един пример, че фермерството може да бъде привлекателно.

По-трудно ли е био-то?

Биологичното производство е много по-стриктно. Ти можеш да ползваш органичен брой неща. Начинът на производство е съвсем друг. Ние не слагаме синтетични добавки в нашите продукти.

Има много рестрикции и контрол. Преходният период е стресиращ. Добивите са по-ниски. Препаратите, които са разрешени, са ограничени. Не са толкова ефективни.

Как опазвате природните ресурси?

Ние пестим вода. Правим рециркулация на водата, понеже при производство имаме машини на водно охлаждане и така се завърта цикъла на водата. Използваме я за напояване на животни и събираме вода допълнително. Имаме соларни батерии, които ползваме предимно за нагряване на вода за производството, като следващата година ще увеличим площите със соларни батерии, за да покрием повече нужди от захранване.

Ние ценим високо биоразнообразието в района. В никакъв случай не искаме да го нарушим с нашата дейност. При реконструкцията на старите обори имаше доста прилепи. Те са много важни за нашата екосистема. Те са индикатор на чистота, за екология.

Ползвате ли европейско финансиране?

Получаваме като всички останали субсидии за подпомагане на животни и за биоплощи. Понеже ние сме в НАТУРА 2000, имаме субсидия за отглеждане на животни в този район. По мярка 4.2 модернизираме един от цеховете за млечна преработка.

Колко важно е подпомагането на биосектора?

Не е толкова важно да има субсидия. По-важно е човек да иска да прави био. Субсидията дава допълнителна гаранция, за да се чувства човек по-спокоен. Големият ключ към успеха е голямото желание да го направиш и да вярваш в това, което правиш.

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2022ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
„Лев Инс“ с улеснение при сключване на земеделски застраховки
Компанията успява да се справи във всякакви ситуации, дори и при най-тежките застрахователни събития

Посевите на Манара – здрави растения, висока братимост, изравнени братя, широк флагов лист, силен восъчен налеп и очаквания за добър добив
Защо да изберем италианската селекция при пшеница и партньорство със Сембодиа?

UPL с премиерно участие на БАТА АГРО 2022
От тази година - богата гама семена за пролетни и есенни култури

Наука и практика заедно за No-Till в България
Проект по подмярка 16.1 на ПРСР 2014-2020 г. цели разработване на иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg