Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Март 2011
Успешен контрол на плевели и болести при житни култури
Плевелите конкурират пшеницата още от момента на появата си

Успешен контрол на плевели и болести при житни култури

print

e-mail facebook

През изминалата година станахме свидетели на сериозно повишаване на цените на житните култури в резултат на увеличено търсене и намалени добиви и запаси в света. Прогнозите са за запазване на стабилно високи цени на тази продукция поради ниските нива на световни запаси от зърно. Това е предпоставка всеки един добър земеделец да се опита да оптимизира своето производство на пшеница и ечемик с цел получаване на максимален добив. Изборът на сортове е направен още през есента и отсега нататък правилното хранене на растенията ще е от решаващо значение за залагане и получаване на максимален добив. Торенето е една сериозна инвестиция, която трябва да бъде защитена, за да даде нужната възвръщаемост. Два са факторите, които могат да застрашат изпълнението на тази инвестиционна програма. На първо място, това са плевелите, които директно отклоняват ресурси в своя полза още на входа, а на второ са болестите и неприятелите, които блокират или пречат на усвояването на ресурсите от растенията на по-късен етап.

Плевелите конкурират пшеницата още от момента на появата си и навременното изчистване на полето дава гаранция, че вложените торове ще се използват само от културата. Поради факта, че пшеницата започва своята вегетация напролет при сравнително ниски температури, често плвелите се появяват малко по-късно във вегетацията на културата. Това налага извеждане на борбата с плевелите в края на братене и често във фаза вретенене на пшеницата и ечемика. Много малко хербициди позволяват приложение в по-късна фаза, тъй като културата се стресира и това силно намалява добива.

При напреднали фази на житните растения може да се използва Секатор ОД, който е изключително селективен и мек хербицид. Секатор ОД притежава вграден антидот, който допълнително повишава нивото на безопасност към пшеницата и ечемика. Секатор ОД контролира основните и най-опасни плевели в пшеницата и ечемика – лайка, лепка, синап, паламида, подрумче и т.н. През пролетта често има голяма динамика и амплитуда между дневните и нощните температури, което може да повлияе негативно върху ефикасността на много от хербицидите. Секатор ОД има голямото предимство, че не се влияе от ниските температури. Избирайки Секатор ОД, за да защитите инвестицията си в житните култури, вие избирате безопасен хербицид, с който решавате проблема с плевелите без да се съобразявате с условията. За контрол на див овес и житни плевели Секатор ОД може да се смесва с Пума, като ефикасността на продуктите не намалява вследствие на антагонизъм на съставките. В практиката и опитите за изпитване, Пума, със своята категорична ефикасност, се е превърнала в еталон за контрол на див овес и житни плевели.

Времето за борба с плевелите е и първи момент за започване на борбата с болестите. Основните болести, които се проявяват на този етап, са брашнеста мана, септория и базично гниене. Добре е да се използва комплексен фунгицид, който да контролира тези причинители. Фалкон е фунгицид с тройна сила, който разчита на една перфекто балансирана комбинация от активни вещества, за да даде максимален ефект и последействие.

Целия материал четете в брой Март 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg